Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Русков грабна наградата "Цветето на Хеликон" с романа си "Чамкория“

Тазгодишният носител на наградата за най-продавана българска книга „Цветето на Хеликон“ печели Милен Русков с романа си „Чамкория“. Това е прецедент в историята наградата, защото са продадени над 7000 броя. Историята разказва за зевзека - шофьор бай Слави, който с омнибус разкарва туристите в Стара София през 30-те години.  

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Людмила Еленкова от книжарници „Хеликон“. Според статистиката на книжарницата, книгата се продава предимно в софийските обекти. Предстои и турне на Алек Попов и неговата „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“ в книжарници на „Хеликон“ в Благоевград (3 май), Велико Търново (14 май) и Русе (15 май), допълни тя и уточни:

„Прави впечатление тенденцията да се иронизира, да се сведе чувството ни за историчност до един фарс…

Това винаги е оспорване на властта. Не е просто самоцелно писане и един хумор. Говорим тук за една сериозна художествена литература. Нейния тих и понякога не съвсем незлоблив протест е, като се атакува властта посредством смеха. Има наистина сериозни литературни произведения, които са в състояние да обърнат хода на историята“.

Новият роман на Иво Сиромахов – „Иво + Скарлет = ВНЛ“ е изключително забавен и атакува света на лайфстайла, туристическия бизнес, шопинг манията, допълни Еленкова:

„Използвал е образа на Една американка, дошла в България, за да осмее женското начало, което, независимо на кой свят се намира – у нас или зад граница, се държи по един и същи начин – меркантилно, хищнически и малко в своя полза, и мъжът-балканец, който обикновено се прави на голям мачо, но е под чехъл. Това е друг ракурс на хумористичната страна на художествената литература спрямо властта – да осмееш ежедневието“.

Мрачна, но много сериозна книга, която не излиза от руслото на историята, е „Грохот" на Силвия Томова, препоръча Еленкова.

Майкъл Конъли влиза в тазмесечната класация на „Хеликон“ с "Късното шоу“. „Пролетен сняг“ от Сара Джио разказва за престъпление, разкрито след 70 години. Според Еленкова това е модерна нишка в литературата – започване на историята в наши дни и връщане назад във времето.

„Едноетажна Америка“на Илф и Петров излиза за втори път у нас и отново е бестселър.

Българските автори в класацията се отличават с хумористични издания „Малка каменна топка“ от Никола Крумов една е смешен сборник в стил ситуационна комедия – различни ситуации от бита, описани със сърцата ирония. Смехът продава, категорична е Еленкова:

„Хората се убедиха, че когато възприемат нещо буквално, обикновено някой ги лъже. Това е също и чувството ни да се противопоставим на някаква манипулация, като четем смешки“.

Западните читатели пък предпочитат психологическите трилъри. Тези книги се превеждат тепърва у нас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна