Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На многохилядния първомайски митинг в София лидерът на БСП поиска оставката на премиера и целия кабинет

| обновено на 01.05.18 в 14:04
7
Снимка: БГНЕС

Протестът срещу корупцията, мизерията и бедността, организиран от БСП, събра хиляди хора пред храм-паметника „Александър Невски“ в столицата. Шествието достигна пред сградата на Министерския съвет. Партийното ръководство на социалистите съпроводи протестиращите от храма до правителствената сграда.

На Международния ден на труда и работническата солидарност, протестиращите изпращат трудов поздрав към всички българи в страната и чужбина с пожелание всеки да има достоен живот и да работи в България. Към това призова председателят на Столичната организация на БСП Калоян Паргов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде началото на шествието с думите:

„Честит да ни е Международния ден на труда! Благодаря ви, че сте тук! Благодаря ви, че имате смелостта днес да се съберем и нашият глас да бъде чут! Давам начало на шествието-протест срещу корупцията и бедността, за справедливост, за справедливо заплащане на труда, за свобода на словото, за човешка свобода. Заповядайте. Започва шествието. Добре дошли!“

Нинова призова да се подкрепи президента Румен Радев и обществото да насочи прожекторите си към паралелната държава на корупция и задкулисие.

Лидерът на БСП поиска и оставката на премиера Бойко Борисов и целия кабинет: „Ние не сме на колене и не ръкопляскаме по нареждане. Изправени сме, горди българи сме, смели българи сме и сме тук да ви кажем: Оставка! Отивайте си - Борисов, правителството, управлението, заедно със задкулисието и заедно с онези, които в тъмното отзад ви дърпат конците. Отивайте си, за да я има България!“, заяви Корнелия Нинова пред многохилядното множество.

Протест и в Русе

Привърженици на левите политически формации излязоха на шествие и в Русе. В изказванията си те подчертаха, че борбата за солидарност и достойно заплащане на труда за тях е символ на хуманност и равноправие.

В редиците на русенските социалисти и привърженици на леви движения днес шестваха десетки герои на труда, за които девизът „Строим за Родината“ е бил изпълнен с вдъхновение, а сега е повод за гордост. Сред тях бе и Румяна Радкова, носител на всички трудови отличия.

 "Аз ги имам всички ордени на труда - бронзов, сребърен и златен. Тази награда за мен е скъпа, защото тя показва, че не е само да бъдеш номенклатура, но все пак нещо трябва да си дал и аз смятам, че сме се отчели", коментира Радкова.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна