Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мика Зайкова: Българите направихме един безумен преход

Мика Зайкова
Снимка: БГНЕС

Ние направихме един безумен преход. Това отбеляза в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" финансовият експерт Мика Зайкова:

"Разрушихме всичко, което имаше за разрушаване. Разрушихме си образованието, здравеопазването, ограбихме си заводите. Те бяха със стара техника, но някои бяха и съвременни. Ние бяхме силни както в земеделието, така и в промишлеността. Имахме най-добре развитата преработваща промишленост в земеделието, но тръгнахме по дълбоко погрешен път – разрушихме всичко, някои от другарите станаха богати хора, не се създаде нищо ново. Заводите бяха пълни с резервни части, с машини. Всичко това се разпродаде, унищожи и ни остана един завод".

Чуждите инвеститори не искат да дойдат в България, защото ние сме не само първи по бедност, но и първи по корупция, допълни още Зайкова:

"Човек, който дойде с парите си, иска те да бъдат сигурни, иска стабилност в законодателната система, иска ако нещо му се случи с парите, да има съдебна система, която да му реши проблема, а не да го рекетират. Швеция е страната с най-високите данъци, което би трябвало, според нашите стратези, да спира инвестициите, но това е страната и с най-ниска корупция, затова там са най-високите преки чужди инвестиции".

Цялото интервю с Мика Зайкова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна