Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебютантът Велислав Иванов: Живеем пълноценно, ако съзнаваме, че сме тленни

Велислав Иванов
Снимка: Стефан Джамбазов

„Вярвам, че късият разказ не е просто суетен анекдот с обрат накрая” – това са думи на Велислав Иванов, спечелил първа награда в конкурса за най-добър публикуван къс разказ на автори до 35 години. Журито на националния литературен конкурс “Рашко Сугарев“ 2018 отличи Иванов за разказа му „Позорът“ от дебютната му книга „Образи и отражения“. Лауреатите бяха оценявани от Димитър Коруджиев, Георги Величков, Деян Енев и Теодора Димова.

Според автора, ако не си отговорим на основния въпрос на въпросите – хамлетовския „Да бъдеш или не“, ние не можем да живеем пълноценно. „Ако не си дадем сметка, че ние сме тленни, ние сме смъртни, ние сме крайни, не мисля, че можеш да съществуваш пълноценно. Битуваш в едно полусъществувание, в което хем си тук, хем нещо ти убягва, нещо ти липсва, не можеш да приемеш цялата красота на съществуването“, посочи Велислав Иванов в интервю за "Хоризонт".

Велислав Иванов е почитател на творчеството на Хорхе Луис Борхес и пестеливата му стилистична изящност. Младият писател e роден през 1988 година в София. Учил е в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и в Университета в Единбург. В момента работи върху докторат в областта на политическите науки. Запитан има ли и къде е пресечната точка между политиката и литературата, Иванов отбеляза:

"В най-широк смисъл литературата за мен е една естетика, докато политическите науки са дял от етиката. Политиката е материализираната идея на това какво считаме за справедливо и какво не. Тази пресечна точка между етиката и естетиката е въпрос, който живо ме занимава".

Въпреки че в разказите му не се долавя политическа линия, Велислав вярва, че те отразяват възгледите му кое е справедливо и кое не.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна