Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на свободните медии в Словакия – недоволството продължава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 160 журналисти от различни словашки издания днес излизат с подписка в подкрепа на журналистите от общественото радио и телевизия, които алармираха за процеси на "нормализация" – термин, използван като еквивалент на снишаването след потушаването на Пражката пролет през 1968 г. – снишаване и нормализация, които според тях са настъпили в обществената медия 2 месеца след убийството на разследващия журналист Ян Куциак. Колегията от различни издания излиза в подкрепа на журналистите, които според тях са обявени за врагове от обществената медия. Това става в Деня на свободните медии, обявен от ООН.

Преди да бъде убит, Ян Куциак разследва злоупотребите с еврофондове и политици, стигащи до ниво премиер, за финансови злоупотреби и връзки с италианската мафия.

„Вън мафията от моята страна“ – се чете на плакат по време на поредния протест на движението, което започва след убийството и постепенно се превръща в движение „За прилична, почтена Словакия“ (Decent Slovakia). Протестите започват в социалните мрежи, а двигатели са група съвсем млади жени. 

Срещам ги в Братислава на 4-тата международна конференция "Лице в лице: граждански актьори в конфликт". Едната е Катарина Наги Пазмани (Katarína Nagy Pázmány):

„На първите демонстрации дойдоха близо 25 хил. души – това беше много даже и за началото. От информацията, която излизаше от разследването за Ян след убийството му, разбрахме, че нещата наистина са сериозни, че ни засягат всички нас и че трябва да продължим“.

Каролина Фарска и Ирина Недева

Постепенно протестиращите стигнаха 40 хиляди души. Едно от лицата зад протеста е Каролина Фарска (Karolína Farská), която все още е ученичка:

„Първото нещо, което направихме, беше демонстрация и мемориал за Ян. Нямахме искания, просто знаехме, че повече не може така, че политиците са отговорни за случващото се“.

За Таня, която също е част от протеста, протестът е всекидневен ангажимент, защото подготовката за всяка демонстрация е в нейния апартамент.  

Катерина Наги добави: „Имахме само две искания. Първо – правителство, в което да можем да имаме доверие, почтени хора. Второ – независимо разследване на убийството на Ян Куциак“.

Каролина Фарска (втората отляво) и Катарина Наги (до нея отдясно)

Протестите доведоха до оставката на министър-председателя Роберт Фицо. Беше сменен вътрешният министър.

Разследването на Ян Куциак обаче продължава и след убийството му, прави го неговият колега Мартин Турчек (Martin Turček) от изданието, в което е работил Ян, в сътрудничество с Международния консорциум за резследваща журналистика. 

Според него след убийството за първи път частните медии са преодоляли конкорунцията и гонитбата на рейтинги, и са публикували синхронно последното разследване на Ян Куцияк. В обществената медия, обаче, каза Мартин Турчек специално за Хоризонт, тръгват други процеси:

„Не мисля, че има голям ефект от оставките върху свободата на медиите. Очаквах големи неща след убийството и оставката, надявах се, че всеки политик и всеки гражданин ще се бори наистина медиите да са свободни. Ние, журналистите, се опитваме да го правим, но при началниците нещата не изглеждат така. Например в общественото радио и телевизия става точно обратното. …За нас е шок – 2 месеца след убийството на разследващ журналист, да видим, че в общественото радио и телевизия са уволнени журналисти, които са солидарни с движението, породено от убийството на колега, и то качествени, добри журналисти. Преди ден петима журналисти са били уволнени. Те са подписали документ, обвиняващ директора на телевизията във вътрешен натиск. В последните 2 месеца мисля, че са уволнени 10 колеги, защото са били критични за посоката, в която се движи телевизията“.

Турчек смята, че в обществената медия са видими връзките на управляващите медията с политическия елит.

Днес в Деня на свободни медии се очаква да излезе позиция за случващото се в обществената медия в Словакия. 

Целият репортаж на Ирина Недева от Братислава чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна