Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски морски ден – най-голямото събитие за морските страни от ЕС през годината

Снимка: БГНЕС

Европейският морски ден е най-значимото събитие по отношение на морската политика на страните-членки от Европейския съюз. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Димитър Николов, кмет на Бургас и заместник-председател на политическа партия ГЕРБ:

"Това е един изключително престижен форум за Бургас и за България. До този момент Европейският морски ден е провеждан в значими градове като Брюксел, Рим, Бремен. Тази година успоредно с председателството град Бургас е домакин и благодарим на Европейската комисия, че градът ни беше позициониран и избран за провеждането на това събитие. Това е оценка за хората, свързани с труда за морето. Винаги по време на провеждането на Европейския морски ден се засягат различни теми, свързани с морската политика на моретата, които обграждат Европейския съюз и Европа като цяло. За нас е важно, че този път ще можем да поставим акцент конкретно върху Черно море".

Николов коментира и идеята на партия "Воля" за провеждане на референдум за излизане на България от НАТО:

"Излизането на България от НАТО е невъзможно. България е сигурен член на НАТО. Според мен с подобни изказвания за излизане на страната ни от НАТО се търси някаква основа за конфронтиране".

Цялото интервю с Димитър Николов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна