Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биопроизводители се заканват да протестират пред земеделското министерство заради забавени пари

В момента под 5% от земите са заети от биокултури, биофермери се отказват заради липса на пари

Снимка: Светослав Цветанов

За мен е изключително необяснимо защо България гласува "въздържал се" в Съвета на министрите по въпроса за неоникотиноидите. Това заяви в предаването "Преди всички" Албена Симеонова от Асоциация "Биопродукти". Тя припомни, че преди дни опасните за пчелите и причиняващи масовата им смърт химически субстанции за пръскане на земеделските площи бяха забранени от Европейския парламент. Според Симеонова точно преди седмица министърът на земеделието Румен Порожанов е давал индикации, че България няма повече да позволява използването на тези пестициди.

Във връзка със сигналите за масово измиране на пчели във Великотърновско и съмненията на местните пчелари, че това се случва заради пръскане с въздушна техника, Симеонова апелира Агенцията по храните да провери тези полета. В момента масово пръскат с въздушна техника, а това е забранено, допустимо е само при форсмажорни обстоятелства, уточни тя:

"Пръскането с въздушна техника е забранено, а това е масово явление в България. Това кой го контролира? Ако те минат над моето биополе и го отровят и го напръскат, аз ще загубя сертификата си".

Биофермерите у нас са 7200 и за втора поредна година плащанията към биопроизводителите се забавят. Става въпрос за плащания по мярка 11 и 214, които е трябвало да бъдат платени до края на април, а преди това е имало и обещание да бъдат изплатени до края на март. Това са 100% европейски пари, поясни Албена Симеонова и допълни, че се изчаква допълнителна информация от сертифициращите организации, което е могло да се направи между януари и март.

"Не можете да си представите на какъв хал е българският биопроизводител в момента! Всеки биопроизводител има нужда от средства. Не сме си платили рентите на хората, които са ни дали земите си, а само чуваме от медиите колко е важно здравословното хранене", отбеляза Симеонова.

Тя подчерта, че много от операциите в биопроизводството се извършват на ръка, както и факта, че повечето биопроизводители живеят в селата и така възпрепятстват обезлюдяването им, а с методите си на производство опазват климата и околната среда. По думите й, твърдението, че "парите за биоземеделие свършиха, защото има много желаещи да станат биоземеделци", е изключително "глупаво и повърхностно":

"Съгласно плана за развитие на биологичното земеделие в България, до 2013 година процентът на земите, заети с биокултури, трябваше да бъде 8. В момента този процент е дори под 5. Поради факта, че парите са свършили, над 1000 биофермери са се отказали да се занимават с биологично производство. Голяма част от тях, които познавам, продължават да са биофермери, но не го заявяват, защото няма средства. Ние водим борба да се намерят такива средства. Има доста неработещи мерки от Програмата за развитие на селските райони и тези средства спокойно могат да бъдат насочени към нас. За нас се оказва, че няма пари".

Биофермерите се заканват да дойдат на протест пред земеделското министерство.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна