Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Грозев: Предстои тежко лято за изтребителната авиация

Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова и журналистът Красимир Грозев
Снимка: Николай Христов

Предстои тежко лято за изтребителната авиация, прогнозира в предаването „Неделя 150“ журналистът Красимир Грозев. 

„Ако българската изтребителна авиация бъде приземена и дойде някой от някъде, той разбира се ще ни бъде съюзник, но това не променя факта… Не смятам, че общественото мнение би приело едно такова нещо добре, дори смятам, че ще има осезаем спад в рейтинга на правителство, премиер и т.н. Ние сме малка нация, но все пак сме горда нация и държим на някои неща, които осигуряват суверенитета ни. Изтребителната авиация е едно от тях – това да си охраняваме небето сами. Това е много важно за нас, а и за съюзниците ни от НАТО“, каза той.

За военния парад по случай Деня на храбростта и празника на българската армия журналистът коментира: „Не знам защо винаги трябва да става въпрос за пари, когато говорим за един такъв парад, защото разходите не са чак толкова големи, а той не се прави всяка година толкова голям и пищен. Нормално е на 2-3 години да има един по-хубав парад, в който има повече техника и хората да видят армията и то не армията само под формата на строеви блокове, а под формата на техника, авиация, на всичко това, което е много пищно и зрелищно. Данъкоплатците трябва да видят къде им отиват парите“.

Няма да е изключение, ако България каже, че няма да даде 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана, отбеляза журналистът и припомни, че вече няколко европейски страни от НАТО заявиха, че до 2024 г. няма да се съобразят с това поради национални причини.

„Въпросът тук е малко по-различен - управляващата коалиция, и по-специално ГЕРБ, няколко пъти даде диаметрално противоположни мнения по този въпрос. Кога тази партия казва истината - когато премиерът казва „Няма да дадем 2%“ или когато вторият човек в партията казва „Ние трябва да дадем задължително 2%“, коментира Грозев.

Един от проблемите на НАТО е, че практически няма механизми, по които да дисциплинира членовете си, подчерта още Красимир Грозев и добави: „НАТО е една доста либерална организация. България за 14-те си години членство това нещо го е разбрала. Ясно ни е, че ще ни се поскарат на някоя конференция, може да пооберем малко срам някъде, но ще мине. Имаме едни минимални необходими нива, които трябва да покриваме, и които горе-долу ги покриваме. Оттам нататък не е приоритет отбраната“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна