Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закон и граждани пак влязоха в конфликт, този път в „Дианабад“

Протестите срещу презастрояването са честа практика в редица квартали през последните години.
Снимка: БГНЕС

Законът и интереси на граждани за пореден път влязоха в конфликт, този път в столичния квартал „Дианабад“, където ще се строи жилищен блок, след като общината реши да спаси от застрояване парцел, но в друг квартал - „Изток“, близо до Борисовата градина.

Местни граждани правят подписка и възнамеряват да протестират срещу действията на общинския съвет в София да заменя и променя статута на общинските земи в квартала им. До около 300 жители са се подписали.

За проблема сигнализира архитект Захари Димитров, който живее в „Дианабад“ от две години. Според него „кварталът не бе толкова засегнат от голямото застрояване през 2008 г., но в последните две години много постройки, които бяха стари производствени сгради, бяха съборени и на тяхно място се появиха жилищни сгради“.

Жители се опасяват от презастрояване

„Това, което нас ни притисни е, че имотите, които са частна собственост могат да се застрояват по подробния устройствен план (ПУП) по желание на собствениците - няма как това да се промени. Но общинската собственост имоти - частна или публична, би трябвало да бъдат запазени максимално и да не се допуска такова строителство върху тях, защото кварталът ще се презастрои“, каза архитект Димитров.

Но от октомври 2017 г. общински имот до детска градина „Радост“ в Дианабад вече е частен. С решение на Столичния общински съвет той е получен като дарение от Петьо Блъсков, журналист и издател. Той от своя страна дарява друг имот в квартал „Изгрев“ и още около 1,137 млн. лева на столична община.

„Общината дарява на г-н Блъсков, г-н Блъсков и той дарява на общината, в същото време дарява сума пари“, каза Йордан Тодоров - жител на „Дианабад“. Той нарича това „заменки“ и смята, че „най-вероятно става дума за една прикрита сделка“.

Спасяване на зелени площи с дарения

„Не става въпрос за замяна, а за дарение“, контрира общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, председател на политическа група „Патриоти за София“. Вносителят на предложението за одобряване на двете дарения каза, че то е част от политиката на Столична община за спасяване на зелени площи, върху които се предвижда по план строителство.

Той посочи, че в периода от 90-те до 2005-2006 г. процесите по трансформиране на собствеността в столицата са били белязани от скандални процедури и добави: „В резултат се оказа, че буквално пред блоковете на хората трябваше да се построят нови сгради върху терени, които са били реституирани или са били държавна или общинска собственост и по някакъв начин и неведоми пътища са били продавани и т.н.“.

„Столична община предприе една политика за спасяване на зелени площи, върху които се предвижда по план строителство именно чрез подобни процедури. Случаят с улица „Незабравка“ в кв. „Изгрев“ е същият. Имаше много силно обществено недоволство, защото един законно притежаван парцел бе отреден за строеж на (частна) детска градина до блоковете на хората. Тогава влязохме в преговори с г-н Блъсков, за да спасим тази зелена площ и затова внесохме този доклад“, обясни общинският съветник.

Той подчерта, че такива имоти, придобити от столична община, веднага се актуват за зелени площи и стават публична общинска собственост, както е станало в случая с парцела в „Изгрев“.

Парцелът в „Дианабад“ отреден за строителство със закон

Контрера отрече имотът, който е дарен на г-н Блъсков, да е „зелено петно“. „В акта за общинска собственост от 2003 г., както и в старите планове по времето на социализма, но и в новите планове, включително последния, приет на 28 май 2015 г., той е отреден за жилищно строителство. Така че ние не сме променяли статута на парцела, както се опитват да внушат по някакъв начин двамата господа...“, каза той.

 „В момента сме в ситуация някой да оспорва вече влязъл в сила подробен устройствен план, който има силата на закон, при това го оспорва на база на аргумента „Не ми харесва“, посочи Контрера.

„Доколкото ми е известно г-н Тодоров има житейска връзка с този имот. И е обяснявал в социални мрежи, че дълги години наред го е стопанисвал и е облагородил това пространство. Мисля, че в края на март там бяха съборени едни незаконни постройки, които някой е изградил“, добави общинският съветник.

„Всичко е законно, процедурите са спазени“

Според него „казусът в „Дианабад“ е безспорен от юридическа гледна точка“. „Ние трябва да отчитаме желанието на гражданите и обществените интереси, но трябва и да спазваме закона. В този смисъл решението не може да бъде Соломоновско“, подчерта Контрера.

Петьо Блъсков каза от своя страна, че „всичко е законно, процедурите са спазени“ и той „няма от какво да се притеснява“. 

Общинският съветник Контрера посочи, че дарението на имота на ул. „Незабравка“ е била една правна възможност за спасяване на зелена площ, предвидена по силата на съдебни решения за застрояване. „Съгласихме се само и само за да я запазим. Нали си представяте какво щеше да се случи, ако беше започнало строителство на ул. „Незабравка“ срещу Борисовата градина“, каза той.

„Убеден съм, че ако някой започне да строи до вас, вие също ще бъдете против...“, посочи общинският съветник Контрера, коментирайки недоволството в „Дианабад“. „Между другото, преди около месец имахме подобен казус в „Подуене“. И тогава постъпихме по същия начин“, добави той.

Архитект Димитров обаче е загрижен за бъдещата ситуация в „Дианабад“. „Моите притеснения са за децата. Сутрин трафикът е невъзможен. Да не говорим за замърсяването на въздуха...“, каза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна