Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен се присъединява към инициативата "Розите на България"

Плевен се присъединява към инициативата „Розите на България“, посветена на 11 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий. Възпитаниците на 63 училища от региона ще изиграят българско хоро и се включват в различни прояви.

По случай празника десетки хиляди българи на пет континента ще се обединят от родните традиции и култура, за да извият българско хоро. Инициативата "Розите на България" е първото по рода си честване, организирано от Министерството на образованието.

В инициативата се включат и 1000 училища, детски градини и читалища в страната. 

На много места учениците ще изиграят българското хоро заедно със своите родители. В град Пордим се отбелязва и патронният празник на училището, това е и моментът за изпращане на випуск 2018 в училище "Иван Вазов" в Плевен. В единственото училище в страната, което носи името на Валери Петров, всеки участник ще получи отличителни знаци – рози. Знамената подготвили в начално училище "Патриарх Евтимий" в Плевен, допълва Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието.

"Българската фолклорна музика може да обединява и да ни прави сплотена общност, където и да се намираме, така че нашите училища от област Плевен ще се включат, а за инициативата е избрана музиката "Празнична сюита", изпълнена от Оркестъра за народна музика на БНР, и тази музика може да предизвика родолюбиви чувства у всеки от нас и да привлече вниманието с ритъм, текст и изпълнение".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна