Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иванов: Скритата цел на САЩ е чрез санкции да се предизвика промяна на режима в Иран

ЕС ще играе ролята на мост между САЩ и Иран, смята проф. Иванов


"ЕС няма интерес да търси конфронтация с Вашингтон. ЕС ще търси да играе ролята на мост между Техеран и Вашингтон, нещо като играта на доброто и лошото ченге". Това заяви в предаването „Събота 150“ политологът от Университета в Синсинати проф. Иван Иванов. Той обаче припомни, че този подход вече е използван в началото на иранската ядрена програма преди 15 години и тогава той не е сработил.
      

„За да могат усилията и на ЕС, и на САЩ за окончателен отказ на Иран от ядреното оръжие да бъде успешен е необходима по-висока степен на координация между ЕС и САЩ“.

Според него САЩ нямат друг избор, освен да се върнат на масата на преговорите. Въпросът е дали САЩ ще могат да накарат Иран да преговаря, след като веднъж САЩ са напуснали една договореност, коментира проф. Иванов. По думите му това е неподходящ момент за предизвикване на една такава "криза на ръба на бръснача". Той посочи, че последствията от излизането на САЩ от споразумението :

„Президентът Тръмп, напускайки това споразумение с Иран, въвежда нови санкции. Второто директно последствие от това е, че Иран вече в момента, в който върху него са наложени санкции, не е длъжен да спазва споразумението и съответно може да продължи да обогатява уран. Третият вид последствия – икономическите последствия на санкциите във вътрешнополитически план и доколко режимът на Хасан Рохани е способен да отстои на тези санкции, както и в международен план доколко влиянието на Иран ще се запази или дори в някаква степен разшири след въвеждането на санкции в редица страни от Близкия изток“.

Проф. Иванов обясни, че целта на санкциите е да подкопаят икономиката на Иран, да забавят по този начин нарастващото влияние на режима в Близкия изток. От всичко това следват два ефекта, подчерта той и посочи: „От една страна чрез санкциите да бъдат принудени Иран да седне на масата на преговорите и да приеме по-тежки условия. От друга страна, ако този режим откаже, евентуално санкциите да доведат до колапс на този режим. Скептичен съм, че санкциите ще постигнат този ефект, който администрацията на Тръмп търси“.  

Целта на Вашингтон не е сключването на ново споразумение, а скритата цел е чрез режим на санкции да се предизвика промяна на режима в Техеран, категоричен бе проф. Иван Иванов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна