Полският институт представя „Кратката история на един разделен свят“

Документалната изложба, в която са включени 300 фотографии, е посветена на Студената война
| обновено на 15.05.18 в 18:26


Документална изложба със снимки от Студената война беше открита тази вечер в Полския институт. 
„Кратката история на един разделен свят“ е озаглавена експозицията, в която са включени 300 фотографии - тя пренася публиката в едни съвсем близки времена, които обаче за мнозина са или забравени, или изобщо непознати. В това са убедени авторите на изложбата. Това са двама поляци, постарали се сред известните снимки, превърнали се в икони на Студената война, да намерят място и такива, които предизвикват размисъл.

Павел Сасанка е един от авторите. Пред „Хоризонт“ той каза:

"Изложбата може да бъде разглеждана по два начина – или човек минава и разглежда само снимките, или разглежда снимките заедно с текста. Текстът е подготвен така, че да предизвика интереса у зрителя, да го накара по-задълбочено да се е запознае с информацията от изложбата. В нея сме използвали много известни снимки, но хората не знаят подробности, не знаят историята и какво стои зад дадената снимки. Изложбата е показвана на много места. Най-голям интерес имаше в Германия. Когато я откривахме, ни казаха, че можем да я представим или на украински, или на английски език, но в никакъв случай на руски. Когато започнахме работата си върху изложбата, имахме усещането, че правим нещо, което е посветено на една приключила вече история“.

Славомир Стемпен – другият автор на изложбата, разказва: „Работата по изложбата беше гигантска. Измежду няколко хиляди фотографии избрахме 300 и тях включихме в експозицията. Случвало се е една снимка да бъде избрана измежду няколкостотин“.

Изложбата може да бъде разглеждана в Полския институт до средата на юли.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.  

Още от категорията

Национална седмица на четенето започва от утре

Утре започва Национална седмица на четенето. Тя ще продължи до 26 октомври и се организира от Министерството на образованието и науката. Целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците. Над 3 000 ще са събитията в страната - игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето.  За първи път Институтът по..

публикувано на 21.10.18 в 16:12
Анета Дръгушану

Голямата дама на българското изкуство

Художничката Анета Дръгушану се появява на нашата художествена сцена в началото на 60-те години. Още тогава новаторският характер на нейната живопис я нарежда сред големите български художници. Родена в село Поточ, Румъния, завършила Художествена академия в Букурещ при прочутия професор от европейски мащаб Корнелиу Баба, установила се в България със..

публикувано на 21.10.18 в 10:15

Събор на хумора в българския фолклор се провежда в с. Паламaрца

За пета поредна година в поповското село Паламaрца се провежда събор на хумора в българския фолклор. Събитието е под надслов „Който се смее, не старее" и се организира от местното читалище, община Попово и с подкрепата на Историческия музей в Попово. Секретарят на читалище „Искра“ Юлиана Петрова каза, че в конкурсната програма ще участват над 600..

публикувано на 21.10.18 в 08:41

Кюстендил е домакин на 50-годишната регионална изложба "Струма"

Поредното издание на регионалната изложба "Струма" събира 110 живописци, скулптори, графици от регионите Кюстендил, Перник и Благоевград с повече от 220 творби. Този път домакин е кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора. Стартът на изложбата е през 1968 год, но се налагат две-три прекъсвания, особено в началото на демокрацията. Гилдията на..

публикувано на 21.10.18 в 01:12

Чешки филми и експозиция, посветена на Хан Тервел, привличат жителите и гостите на Ловеч

Две изложби по инициатива на областния управител Георги Терзийски бяха открити в Ловеч. Те са част от инициативата "2018 - година на културното наследство на Европа в област Ловеч" в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС. Експозицията "Хан Тервел - спасителят на Европа" представя живота на един от най-великите български владетели в..

публикувано на 20.10.18 в 20:14
Туида

Започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ в крепостта „Туида“ край Сливен

В крепостта „Туида“ край Сливен започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. В двудневната програма са включени над 20 формации, индивидуални участници и средновековен пазар.  Съборът съвпада с есенното преброяване на войските в средновековна България, каза директорът на античния комплекс Мая..

публикувано на 20.10.18 в 20:04

Четири киноповести на Бергман за четене

„При всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който по самата си природа е забавен, дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.“ Това пише през 2007 година за Ингмар Бергман не без доза хумор също толкова известния Уди Алън. Творчеството на шведския режисьор, което е познато по..

публикувано на 20.10.18 в 09:05