Полският институт представя „Кратката история на един разделен свят“

Документалната изложба, в която са включени 300 фотографии, е посветена на Студената война
| обновено на 15.05.18 в 18:26


Документална изложба със снимки от Студената война беше открита тази вечер в Полския институт. 
„Кратката история на един разделен свят“ е озаглавена експозицията, в която са включени 300 фотографии - тя пренася публиката в едни съвсем близки времена, които обаче за мнозина са или забравени, или изобщо непознати. В това са убедени авторите на изложбата. Това са двама поляци, постарали се сред известните снимки, превърнали се в икони на Студената война, да намерят място и такива, които предизвикват размисъл.

Павел Сасанка е един от авторите. Пред „Хоризонт“ той каза:

"Изложбата може да бъде разглеждана по два начина – или човек минава и разглежда само снимките, или разглежда снимките заедно с текста. Текстът е подготвен така, че да предизвика интереса у зрителя, да го накара по-задълбочено да се е запознае с информацията от изложбата. В нея сме използвали много известни снимки, но хората не знаят подробности, не знаят историята и какво стои зад дадената снимки. Изложбата е показвана на много места. Най-голям интерес имаше в Германия. Когато я откривахме, ни казаха, че можем да я представим или на украински, или на английски език, но в никакъв случай на руски. Когато започнахме работата си върху изложбата, имахме усещането, че правим нещо, което е посветено на една приключила вече история“.

Славомир Стемпен – другият автор на изложбата, разказва: „Работата по изложбата беше гигантска. Измежду няколко хиляди фотографии избрахме 300 и тях включихме в експозицията. Случвало се е една снимка да бъде избрана измежду няколкостотин“.

Изложбата може да бъде разглеждана в Полския институт до средата на юли.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.  

Още от категорията

Утре вечер раздават наградите "Аскеер"

Утре вечер за 28-и път Театър „Българска армия“ ще е ще домакин на наградите „Аскеер“. Актьорът Васил Михайлов, който тази година навърши 80 години, ще получи голямата награда за цялостен принос в театралното изкуство „Аскеер 2018“. 205 са творците, удостоени със статуетката на рицаря Аскеер, дело на Георги Чапкънов, назад в годините...

публикувано на 23.05.18 в 10:43

Днес ще бъде открита най-новата инсталация “Камъни” на художника Иван Мудов

Най-новата инсталация “Камъни” на художника Иван Мудов ще бъде открита днес зад Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В предаването „Преди всички“ Мудов разказа: „Инсталацията ще бъде на една от пътеките, които минават през градината. Там алеите са покрити със ситен чакъл. Тази, на която работя, също е такава, просто отдолу е..

публикувано на 23.05.18 в 10:24

Над 100 автори участват в Първия национален конкурс за авторска приказка

205 приказки от 116 автори от цяла България, включително и от българи в чужбина, участват в Първия национален конкурс за авторска приказка на тема: „Гора вълшебница и нейните сестри – музика и поезия“. Той е организиран от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина 1860“. Жури в състав: Ана Костадинова преподавател по детска литература..

публикувано на 23.05.18 в 10:15

Връчват наградите "Пловдив" за постижения в областта на културата

Наградите „Пловдив“ за постижения в областта на културата ще бъдат връчени тази вечер на церемония в Дома на културата „Борис Христов“. Наградите са в 10 раздела: художествена литература, художествен превод; журналистика, архитектура, музика, театър, изобразително изкуство, аудио- визуални изкуства, фотография и операторско майсторство, културно..

обновено на 23.05.18 в 09:27

Радиоенциклопедия „История на обувките”: Четвърта серия: Знаковите обувки в приказките

Защо е важно да не си скъсаме обувките? Най-вероятно защото са нещо скъпо и ценно, а и защо на хорото момите и момците танцували без цървули? Символът „железните обувки” – да намериш себе си, да подредиш света си или да се затвориш в него. Да имаш сили и кураж да стигнеш до целта си с железни обувки на краката – дълбоката философия и мъдрост на приказката...

публикувано на 23.05.18 в 09:00
Филип Рот

Почина американският писател Филип Рот

На 85 години почина американският писател Филип Рот, съобщиха световните информационни агенции. Кончината му беше потвърдена от агента му Андрю Уайли, който заяви, че Рот е починал през изминалата нощ от сърдечна недостатъчност. Филип Рот е носител на наградата "Пулицър" през 1998 година за романа "Американски пасторал". Написал е над 30 книги, сред..

публикувано на 23.05.18 в 08:25

Васил Славов получи голямата награда от Националния конкурс за поезия "Дамян Дамянов"

Поетът Васил Славов получи голямата награда от VII Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“ в Сливен. Конкурсът е част от Майските дни на културата в града.  Васил Славов, който живее и твори в САЩ, не присъства лично на награждаването, но изпрати послание, в което пожела паричната премия от наградата да бъде дадена в помощ на млади поети,..

публикувано на 23.05.18 в 03:21