Eмисия новини
от 20.00 часа

Полският институт представя „Кратката история на един разделен свят“

Документалната изложба, в която са включени 300 фотографии, е посветена на Студената война

| обновено на 15.05.18 в 18:26


Документална изложба със снимки от Студената война беше открита тази вечер в Полския институт. 
„Кратката история на един разделен свят“ е озаглавена експозицията, в която са включени 300 фотографии - тя пренася публиката в едни съвсем близки времена, които обаче за мнозина са или забравени, или изобщо непознати. В това са убедени авторите на изложбата. Това са двама поляци, постарали се сред известните снимки, превърнали се в икони на Студената война, да намерят място и такива, които предизвикват размисъл.

Павел Сасанка е един от авторите. Пред „Хоризонт“ той каза:

"Изложбата може да бъде разглеждана по два начина – или човек минава и разглежда само снимките, или разглежда снимките заедно с текста. Текстът е подготвен така, че да предизвика интереса у зрителя, да го накара по-задълбочено да се е запознае с информацията от изложбата. В нея сме използвали много известни снимки, но хората не знаят подробности, не знаят историята и какво стои зад дадената снимки. Изложбата е показвана на много места. Най-голям интерес имаше в Германия. Когато я откривахме, ни казаха, че можем да я представим или на украински, или на английски език, но в никакъв случай на руски. Когато започнахме работата си върху изложбата, имахме усещането, че правим нещо, което е посветено на една приключила вече история“.

Славомир Стемпен – другият автор на изложбата, разказва: „Работата по изложбата беше гигантска. Измежду няколко хиляди фотографии избрахме 300 и тях включихме в експозицията. Случвало се е една снимка да бъде избрана измежду няколкостотин“.

Изложбата може да бъде разглеждана в Полския институт до средата на юли.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.  

Още от

Последно в Култура

Всички новини в Култура: днес | вчера

Най-четени