Полският институт представя „Кратката история на един разделен свят“

Документалната изложба, в която са включени 300 фотографии, е посветена на Студената война
| обновено на 15.05.18 в 18:26


Документална изложба със снимки от Студената война беше открита тази вечер в Полския институт. 
„Кратката история на един разделен свят“ е озаглавена експозицията, в която са включени 300 фотографии - тя пренася публиката в едни съвсем близки времена, които обаче за мнозина са или забравени, или изобщо непознати. В това са убедени авторите на изложбата. Това са двама поляци, постарали се сред известните снимки, превърнали се в икони на Студената война, да намерят място и такива, които предизвикват размисъл.

Павел Сасанка е един от авторите. Пред „Хоризонт“ той каза:

"Изложбата може да бъде разглеждана по два начина – или човек минава и разглежда само снимките, или разглежда снимките заедно с текста. Текстът е подготвен така, че да предизвика интереса у зрителя, да го накара по-задълбочено да се е запознае с информацията от изложбата. В нея сме използвали много известни снимки, но хората не знаят подробности, не знаят историята и какво стои зад дадената снимки. Изложбата е показвана на много места. Най-голям интерес имаше в Германия. Когато я откривахме, ни казаха, че можем да я представим или на украински, или на английски език, но в никакъв случай на руски. Когато започнахме работата си върху изложбата, имахме усещането, че правим нещо, което е посветено на една приключила вече история“.

Славомир Стемпен – другият автор на изложбата, разказва: „Работата по изложбата беше гигантска. Измежду няколко хиляди фотографии избрахме 300 и тях включихме в експозицията. Случвало се е една снимка да бъде избрана измежду няколкостотин“.

Изложбата може да бъде разглеждана в Полския институт до средата на юли.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.  

Още от категорията

„Форми на духа“ в галерия Arsenal of art

Живописна интерпретация на седемте чакри в човешкото тяло - това е основната концепция в изложбата „Форми на духа“ на Ралица Стайкова в галерия Arsenal of art. Седемте картини носят имената на всяка от седемте чакри, в съобразени с основните цветови тонове и значение на чакрите, каза в интервю за Радио Пловдив Ралица Стайкова, но това е художествен..

публикувано на 17.08.18 в 12:23

Наталия Делева видя и описа невидимите хора в едноименния си дебютен роман

Срещаме ви с Наталия Делева и отсега ви каним на среща и представяне на дебютния ѝ роман Невидими . Той беше номиниран в Деветия  национален литературен конкурс  Развитие, получи съпътстваща награда в категория проза за дебютна литература  Южна пролет 2018 г . и  Номинация за  Роман на годината на 13 Века България 2018 . Наталия в..

публикувано на 17.08.18 в 11:21

Холивудски актьор вдига сватба по български в Жеравна

В село Жеравна започва Международният фестивал на фолклорната носия. Десетки ще бъдат облечени с пъстри носии от цяла България. В предаването „Преди всички“ организаторът на фестивала и ръководител на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров разказа какво още може да се види: „Това, което е нещо, което няма как да се повтори на някой друг фестивал,..

публикувано на 17.08.18 в 11:08

Шансът и ефектът на мултилингвистичните разследвания

Този фичър в 2 части е продукт на журналистическо разследване, извършено в напрегната и сложна ситуация. То събра фрагментите на казус, който се разви на особено чувствителна и драматична територия - семейство с   2 деца, чиято майка е гражданин на една държава, а чийто баща е гражданин на друга. Неговата предистория е история за една любов,..

публикувано на 17.08.18 в 10:20

В приказния стъклен свят на Момка Пеева

Стъклени накити, предмети и произведения на изкуството греят с щедрата палитра на художник благодарение на една българка, която емигрира в Съединените щати с единствената мечта... да бъде баба. Ала двайсет години по-късно фирмата й за цветове край Сиатъл процъфтява, благодарение на богатите нюанси на стъклото и изящните творби на артисти от..

публикувано на 17.08.18 в 10:17

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Започват традиционните празници в Рудозем и в Доспат

В две смолянски общини започват традиционните празници. В Рудозем ще отбележат Денят на миньора, а в Доспат – Съборът на чешмарите. Официалното откриване на Деня на миньора в община Рудозем ще бъде тази вечер с рязане на лента от кмета Румен Пехливанов на обновения площад. Програмата предвижда концерти, а в събота ще има детско шоу "Кой е..

публикувано на 17.08.18 в 04:58