Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крисимир Вълчев: 330 милиона лева са планирани за следващата година за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

330 милиона лева са планирани за следващата година за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти, обяви във Видин министърът на образование и науката Красимир Вълчев.

Той допълни, че със социалните партньори се обсъжда проект на колективен трудов договор, който ще определи с колко ще бъде увеличена началната заплата.

Заплатата на начинаещите учители в момента е 760 лева. Според министър Красимир Вълчев след увеличението тя ще е над 900 лева:

"Нашето желание е началната заплата да бъде увеличена максимално, защото тя има сигнално значение по отношение на младите преподаватели. Разбира се, ние не можем да я увеличим много повече отколкото полагат тези средства."

В одобрената преди седмица от правителството средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. са заложени средства за достигане на двойно увеличение на учителските заплати.

"Следващата стъпка ще бъде от 1 януари 2019-а г. най-късно. Въпрос е на бюджетно изпълнение да говорим дали ще бъде на някакъв по-ранен етап, желание за което беше изразено от синдикатите миналата седмица", допълни Красимир Вълчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени