Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баритонът Томас Хемпсън и диригентът Павел Балев в тандем на софийска сцена

Маестро Павел Балев и Томас Хемпсън репетират със Софийската филхармония
Снимка: В. Балевска

Веднага след участията си в постановки на Виенската държавна опера - Томас Хемпсън в "Симон Боканегра" от Верди, а Павел Балев в "Любовен еликсир" от Доницети, двамата музиканти пристигнаха у нас за концерт със Софийската филхармонията на 16 май от 19 часа в зала "България".


Маестро Балев е сред малкото български диригенти, имали шанса да дирижират спектакли на един от най-престижните европейски театри. Фактът, че беше поканен за втори път да ръководи трупата в рамките на два поредни сезона, е признание за таланта и професионализма му.

С високо ценения американски баритон Томас Хемпсън се запознават в Баден-Баден, където маестро Балев е музикален директор на Филхармонията. Оттогава, вече пет години, двамата често работят заедно и изнасят концерти в различни градове на Германия, Унгария и сега - за първи път в България.

За работата си във Виена и за програмата на предстоящия концерт със Софийската филхармония Павел Балев разказва в интервюто на Боряна Йосифова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", а какво е настроението на госта от САЩ Томас Хемпсън - един от големите оперни гласове на световната сцена, работил с много български певци, сред които Райна Кабаиванска, Николай Гяуров, Красимира Стоянова и Соня Йончева - чуйте в репортажа на Татяна Иванова в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна