Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоактивисти на протест пред НДК с искане да спре унищожаването на реките

| обновено на 17.05.18 в 10:54
Снимка: БТА

Природозащитници протестират пред НДК заради решение, което се очаква да бъде прието днес в рамките на срещата ЕС-Западни Балкани в София. То предвижда изграждането на близо три хиляди ВЕЦ-а на територията на бивша Югославия и Албания, обясни пред "Хоризонт" Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Според еколозите, изграждането на тази система от централи ще навреди на развитието на реките в региона: 

"В рамките на срещата на върха за Западните Балкани лидерите са на път да приемат едно нещо, което е наречено Стратегия за устойчива хидроенергетика на Балканите, което предвижда общо някъде около три хиляди ВЕЦ-а в бивша Югославия и Албания, а ние считаме, че няма такова нещо като устойчива хидроенергетика, тъй като ние в България видяхме за какво става дума. Същата ситуация е и с построените ВЕЦ-ове вече, които ги има на Балканите. Това нещо унищожава реките и трябва да бъде спряно" - заяви Куманов.

"Има стратегия с предвиждане на три хиляди нови ВЕЦ-а – в страните на Западните Балкани се случва преди тяхното приемане в ЕС с очевидната цел да се заобиколят строгите изисквания, които европейското законодателство налага, най-вече Рамковата директива за водите, директивите, свързани с "Натура 2000", с екологичните оценки и с ОВОС", допълни Любомир Костадинов.

Част от протестиращите се опитаха да достигнат до периметъра около НДК, ограден от полицията, но бяха спрени от униформени служители, които им обясниха, че нямат право да протестират на това място.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени