М. Табаков: Ким Чен-ун не е особено мотивиран за сделка с Тръмп, виждайки иранския опит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Ким Чен Ун каквато и пропаганда да произвежда за вътрешно потребление, всъщност няма избор. Дали ще отиде на среща с Тръмп или не, зависи не толкова от него, колкото от Доналд Тръмп“. Това коментира в предаването „Преди всички“ анализаторът Мартин Табаков. Според него поведението на Ким Чен-ун не е толкова сложно: 

„Познаваме и други опити на семейство Ким, когато се е опитвало да променя стратегията си и от агресивно поведение да минава към диалогично. Когато се прави това, винаги е било с идея. Това се прави, за да може Северна Корея да получи хуманитарна и финансова помощ, т.е. да тупа топката, да хвърля прах в очите, за да може икономическите санкции, които ѝ се налагат, да бъдат разчупени и да влязат капитали в страната“.

Табаков коментира още: „Представете си каква е мотивацията на Ким Чен-ун да иска да сключи сделка с Тръмп, при положение че вижда иранския опит, а именно как американската страна е готова да се оттегли от такава сделка, и то при положение че страната по сделката си изпълнява ангажиментите. Най-вероятно Ким Чен-ун не се чувства особено мотивиран да си сложи подписа“.

Според анализатора излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран е било очаквано. САЩ има съображения, които се споделят от ЕС, подчерта той и даде пример:  

„Например ракетната програма на Техеран. Например това, че самата ядрена сделка включва в себе си една клауза, която позволява на Иран да възстанови или да се върне по пътя на ядрената си програма след 2025 г. Най-големият проблем на тази ядрена сделка може би е, че в крайна сметка тези капитали, които се освобождават и които могат да влязат в Иран, на свой ред биват инвестирани от Техеран във външнополитическата дейност на режима. …ЕС е изключително прав, когато казва, че макар всичко това, което прави Техеран, да е факт, то в крайна сметка не фигурира като клауза в ядрената сделка. По този начин напускането на САЩ от това споразумение изглежда все едно да развалиш договор по клауза, която не съществува в него“.

Табаков припомни, че Тръмп няколко пъти отлага налагането на санкции спрямо Иран. Според него това се прави с цел да се даде възможност на ЕС съвместно да преработят ядрената сделка. "Това обаче нямаше как да се получи", добави анализаторът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Още от категорията

Борис Джонсън поиска самолет, за да пътува по света за търговски сделки след Брекзит

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че би било добре неговото министерство да разполага със собствен самолет, за да пътува по света и да увеличи шансовете за сключване на търговски сделки след Брекзит, като се оплака, че сега не може да ползва самолета на премиера. В изявление в Буенос Айрес, където Борис Джонсън е в рамките на..

публикувано на 23.05.18 в 11:37
Димитрис Аврамопулос и Бойко Борисов

Димитрис Аврамопулос: България трябва да бъде приета в Шенген

България отлично охранява външната граница на ЕС с Турция и трябва да бъде приета в Шенген. Това е заявил еврокомисарят за миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос по време на срещата си в София с премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Двамата са обсъдили напредъка в областта на миграционната реформа,..

публикувано на 23.05.18 в 11:26

Правителството отпуска безлихвена помощ на МЗ за заплатите в болниците в Ловеч и Враца

Правителството предоставя на Министерството на здравеопазването безлихвена възмездна помощ, с която да се платят дължимите заплати в болниците в Ловеч и Враца. Премиерът Бойко Борисов още веднъж призова здравното ведомство да продължи с реформите, но те да не бъдат за сметка на медицинския персонал и пациентите. Премиерът е категоричен, че двете болниците..

публикувано на 23.05.18 в 11:19

НС прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване

Народното събрание прие окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се гарантират допълнителни пенсионни права за работници от Европейския съюз при постъпването им на работа, в която и да е страна-членка. Промените предвиждат работодателите, които осигуряват работниците и служителите си в доброволен пенсионен или доброволен..

публикувано на 23.05.18 в 09:50
Искра Михайлова

Искра Михайлова: Възможностите за инвестиции в един регион трябва да се гледат комплексно

Регионите в Северна България са проблемни, тъй като в тях има по-малко инвестиции, имаме проблеми с образованието и с услугите, а това са характеристиките на изоставащите региони в цяла Европа. Това каза в предаването "Преди всички" председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова преди международната..

публикувано на 23.05.18 в 09:19
Ван И

Ван И: Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС

Годишните срещи на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа са полезни за ЕС. Това заяви китайският външен министър Ван И на среща в Аржентина с българския външен министър Екатерина Захариева. Той отхвърли безпокойствата, че Пекин иска да внася разделение на Стария континент, предаде Ройтерс. Срещата се състоя по време на форума на Г-20..

публикувано на 23.05.18 в 08:21

Калоян Правов: Илюзия е, че добрите политици ще ни спасят от лошите технологични предприемачи

Има дълбоки проблемни линии между ключови европейски държави и САЩ, които трябва да бъдат разрешени. Това каза в предаването „Преди всички“ политическият анализатор  Калоян Правов, който коментира критичните точки в отношенията между Брюксел и Вашингтон. В близките месеци не очаквам сериозни промени в отношенията Европейски съюз – САЩ, прогнозира..

публикувано на 23.05.18 в 08:17