Инж. Янко Янев: Всеки хляб трябва да носи свое име. Като хората

Днес празнуват хлебопроизводителите и сладкарите
Снимка: Архив
Днес, на Спасовден, професионален празник отбелязват хлебопроизводителите и сладкарите. Традицията е въведена преди повече от век – в 1915 г., по предложение на съюз “Задруга на хляба”. След прекъсване многогодишно прекъсване празникът е възстановен и традицията – продължена от 1999 г. по инициатива на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Казват – никой не е по-голям от хляба.
Георги Нейков се срещна с инж. Янко Янев - технолог и хлебопроизводител. Той е от Павликени и е с такъв ръст, че нашият колега с усмивка допълва поговорката, че понякога и от хлебопроизводителя няма по-голям… Снимка

Всеки хляб трябва да е със собствен облик и лично име, твърди инж. Янев, който пледира за по-широко използване на млечно-кисела закваска в производствения процес. - Когато говорим за вино, трябва да разграничаваме виното и бялото вино. Така е и с хляба - трябва да говорим за хляб и за бели хлебни изделия...
Той разказва как преди време получил предложение да прави хляб от слама - колкото е по-отвратителен на вкус - повече се търсел, ми казал един магазинер. Няма такова нещо - отсича Янко Янев - вкусното си е вкусно, а и полезно. Въпросът е в мярката... В разработването на една хлебна смес има много интелект, трябва да уважаваме професионалистите.

Чуйте техния разговор и мнението на експерта за хубавия хляб…

Още от категорията

Застраховките към "Олимпик" вече са невалидни

От днес всички клиенти на фалиралото кипърското застрахователно дружество "Олимпик", които не са сключили договор с друг застраховател, остават без "Гражданска отговорност". МВР обяви, че дава няколко дни гратисен период за тези шофьори. Засега при проверка те няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани. Около полунощ десетки недоволни граждани се..

обновено на 18.08.18 в 09:21

Епископ Евлогий: Апелираме българското училище да отвори вратите си за вярата

Духовният живот на българина е беден, а вярата му – твърде крехка, заяви игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий: „Трябва да бъдем коректив на всички негативни явления, които се появяват в живота, а те са много. Да бъдем, както е казано в Евангелието, „и светлината, и солта на света“. Заниманията в духовните центрове не може да..

публикувано на 18.08.18 в 09:15

Бум на сватбите, днес повече от 100 двойки ще сключат брак в София

Повече от 100 двойки ще сключат брак в столицата днес. Това е вторият бум на сватби през месеца, провокиран от специалната дата, която съчета три осмици. Подредбата на числата символизира материално благополучие. Осмицата символизира парите и дава от всичко по много - както добро, така и лошо - обясни нумерологът Ели Маринова. Точната прогноза..

публикувано на 18.08.18 в 08:49

На Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

С възпоменателна церемония в историческата местност Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. На възпоменателното тържество ще присъства президентът Румен Радев. Близо 3 хиляди души се очаква да се включат в честванията тази година.  За пръв път през 1926 г. в местността Петрова нива се събират..

обновено на 18.08.18 в 08:41

В Горна Оряховица правят огледи на разрушените улици от дъжда

В Горна Оряховица днес ще бъдат направени огледи на улиците, чиято асфалтова настилка беше отнесена от поройния дъжд снощи . Пожарникарите отводниха 10 къщи в ниските части на града. Няма излезли реки от коритата си. Възстановено е електрозахранването на засегнатите села.  В лясковското село Джулюница бурният вятър е отнесъл част от покрива на..

публикувано на 18.08.18 в 08:22

Преглед на печата

"Оръжееен бос фалирал "Олимпик", пише вестник "Труд" . Проверка на изданието е показала, че собственик на капитала на фалиралия кипърски застраховател, който остави без "Гражданска отговорност"  близо 200 хил. коли у нас, е испанецът Диего Гонзалес Алонсо, който търгува и с оръжия. Това е станало ясно от кореспонденция на Комисията за финансов надзор с..

публикувано на 18.08.18 в 08:15
Хижа Беклемето

Пчелари се събират на национална среща в Беклемето

Пчелари от цялата страна се събират в старопланинския курорт Беклемето на 54-ата национална среща Север-Юг. В същото време там се открива и 25-ият Национален събор-надпяване.  По време на пчеларската среша ще бъдат представени полезни лекции. Общински и национални сдружения на пчеларите ще дискутират проблемите в сектора. Гостите на..

публикувано на 18.08.18 в 04:47