Инж. Янко Янев: Всеки хляб трябва да носи свое име. Като хората

Днес празнуват хлебопроизводителите и сладкарите
Снимка: Архив
Днес, на Спасовден, професионален празник отбелязват хлебопроизводителите и сладкарите. Традицията е въведена преди повече от век – в 1915 г., по предложение на съюз “Задруга на хляба”. След прекъсване многогодишно прекъсване празникът е възстановен и традицията – продължена от 1999 г. по инициатива на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Казват – никой не е по-голям от хляба.
Георги Нейков се срещна с инж. Янко Янев - технолог и хлебопроизводител. Той е от Павликени и е с такъв ръст, че нашият колега с усмивка допълва поговорката, че понякога и от хлебопроизводителя няма по-голям… Снимка

Всеки хляб трябва да е със собствен облик и лично име, твърди инж. Янев, който пледира за по-широко използване на млечно-кисела закваска в производствения процес. - Когато говорим за вино, трябва да разграничаваме виното и бялото вино. Така е и с хляба - трябва да говорим за хляб и за бели хлебни изделия...
Той разказва как преди време получил предложение да прави хляб от слама - колкото е по-отвратителен на вкус - повече се търсел, ми казал един магазинер. Няма такова нещо - отсича Янко Янев - вкусното си е вкусно, а и полезно. Въпросът е в мярката... В разработването на една хлебна смес има много интелект, трябва да уважаваме професионалистите.

Чуйте техния разговор и мнението на експерта за хубавия хляб…

Още от категорията

КТ "Подкрепа" иска нощният труд да се заплаща по 0,5% от минималната работна заплата

Конфедерация на труда "Подкрепа" внесе в подкомисията по доходи и жизнено равнище към Тристранния съвет искане за увеличаване на заплащането на нощния труд и за ограничаване на полагането му. В момента за час труд, положен след 22.00 часа, се плащат по 0.25 стотинки. Синдикалистите настояват той да е половин процент от минималната работна заплата...

публикувано на 22.10.18 в 15:57

АПИ: Пътят София - Перник през Владая няма да бъде затварян заради ремонта

Пътят София - Перник през Владая няма да бъде затварян заради предстоящия ремонт в участъка на пернишка територия, съобщиха от АПИ. За да не се затруднява трафика при предвидените ремонтни работи ще се търсят варианти движението да не се ограничава изцяло и евентуално да се работи през нощта, така както беше направено и миналата година. Целта е..

публикувано на 22.10.18 в 15:51

Лъвица удуши партньора си в американски зоопарк

Лъвица на 12 години удуши 10-годишния лъв, с който живее от 8 години, в зоопарк в Индианаполис в американския щат Индиана, съобщава The Guardian. Сътрудници на зоопарка дочули рев от клетката на лъвовете и когато отишли да проверят, видели, че лъвицата е захапала лъва за шията. Опитите да бъдат разтървани не били успешни и лъвицата отпуснала..

публикувано на 22.10.18 в 15:29
Джамал Хашоги

Саудитците направили двойник на Хашоги

Мъж, облечен като изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги и приличащ на него, е излязъл от саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, деня, съобщава CNN, като се позовава на източници от турските специални служби. Хашоги изчезна безследно след влизане в консулството, а след дълго отричане властите в Рияд признаха, че журналистът,..

публикувано на 22.10.18 в 15:12
При нападението в колежа на 17 октомври бяха убити 21 души

Взрив в Керч в близост до колежа, в който бяха убити 21 души

В офис в кримския град Керч, разположен в непосредствена близост до колежа, в който на 17 октомври възпитаник на училището причини смъртта на 21 души, е избухнал взрив, при което е пострадала една жена, съобщава РИА „Новости“, като се позовава на съобщение на местните власти. Взривът е избухнал в 12:30 часа местно време. При замяна на..

публикувано на 22.10.18 в 14:40
И да преместваме стрелките, продължителността на деня/нощта не се променя. Само си създаваме неудобство...

Смяната на времето е неудобство

Най-сетне настъпи времето в Радиоприемница да говорим за… времето. Независимо от многобройните дискусии, включително и на най-високо европейско ниво, на 28 октомври – идната неделя отново ще въртим стрелките на часовниците. Днес започваме темата и седмичната ни поредица с Калина Стоименова - студент по „Астрофизика, метеорология и..

публикувано на 22.10.18 в 14:39

Разбита е модерна фабрика за фалшиви банкноти в Слънчев бряг

Нелегална фабрика за фалшиви евро и доларови банкноти, която се е намирала в подземието на хотел в Слънчев бряг,  разбиха спецпрокуратурата и ГДБОП. Задържани са четирима души, сред които и собственикът на хотела. Заместник - главният прокурор Иван Гешев и  директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов увериха, че фалшивите банкноти не се достигнали до пазара...

обновено на 22.10.18 в 14:07