Най-старият храм във Враца навърши 170 години

Снимка: Жоро Александров

Възнесение е и храмов празник на най-старата църква във Враца – храм „Свето Възнесение“, която навършва 170 години.

Храмът е неделима част от историята и духа на града, за което свидетелстват фактите от храмовата история

Историкът Валерия Тарашоева - дългогодишен изследовател на църквата „Свето Възнесение“ сподели:

Храмът „Свето Възнесение" е най-старият във Враца и е тясно свързан с най-важните събития през Възраждането. Построен е през 1848 година. За изграждането му средства дава и тогавашният Врачански епископ Агапи, който, макар и грък, дава средства не само за построяването на църквата, но и за изграждането на училища във Врачанската епархия. Самата църква е най-внушителната по обем църква в българските земи до 70-те години на 19 век. Това е обяснимо, тъй като по това време нашият град е будно, занаятчийско, търговско средище. В интериора на църквата си дават среща в един прекрасен синтез трите най-важни художествени школи по време на Възраждането – Самоковската, Тревненската и Дебърската. Църквата е тясно свързана с възрожденската история на нашия град. Тук през 1849 година държи слово П.Р. Славейков, който е бил учител в нашия град. В църквата е осветено знамето на Врачанските съзаклятници.

Миряни разказват, че в двора на храма са били погребани и неизвестен брой четници на Ботев, след като са били обезглавени.


Свързани новини

Спасовден е

Точно 40 дни след Великден Православната църква отбелязва празника Възнесение Господне. Денят, наричан още Спасовден, е посветен на възкачването на Исус Христос на небето. В продължение на 40 дни Христос се срещал със своите ученици, за да им..

публикувано на 17.05.18 в 08:30
Още от категорията

В Айтос протестираха срещу ромския терор заради инцидент от седмицата

Жители на Айтос протестираха пред сградата на общината тази вечер.  Те се обявиха срещу ромския терор заради инцидент от седмицата, при който мъже от ромската махала пребиха студент. Протестът беше организиран чрез социалните мрежи и се проведе..

публикувано на 21.10.18 в 19:42

Ремонтът на пътя София - Перник започва на 23 октомври

Ремонт на пътя София - Перник, през Владая, започва от вторник - 23 октомври, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се насочва по магистрала "Люлин" и по първокласния път ще преминават единствено автомобилите на..

публикувано на 21.10.18 в 19:31

Жители на 6 столични квартала протестираха

Жители на 6 столични квартала започнаха протести около 17 часа днес и планираха да блокират за час Цариградско и Самоковско шосе и Околовръстния път на София. Недоволството им е заради липсата на канализация, лошите пътища и честото спиране на тока в..

обновено на 21.10.18 в 19:26
Полковник Владимир Серафимов

Героят на Родопите Владимир Серафимов отново в цвят във фотоизложба в Родопския театър

Фотоизложба представя отново в цвят героя на Родопите полковник Владимир Серафимов. Изложбата е във фоайето на Родопския драматичен театър. Тя от архивни кадри, сканирани и уголемени спрямо оригиналите и са тонирани в цветове близки до..

публикувано на 21.10.18 в 19:07

30 000 лева са необходими за довършването на църквата в Нов чифлик

Около 30 000 лева са необходими за довършване строителството и зографисването на нова черква в кюстендилското село Нов чифлик, чиито жители са около 150 души, каза кметът на селото Гюла Малчова. Храмът "Успение на Света Богородица"е започнат..

публикувано на 21.10.18 в 18:57

Приключи изграждането на пътя Бобов дол - Жедна - Радомир

Приключи изграждането на новия  участък на третокласния  път Бобов дол - с. Жедна - Радомир и по него е пуснато движението на МПС, каза кметът на миньорския град Елза Величкова. Така успешно е решен проблем от 2012 год., откогато свлачището..

публикувано на 21.10.18 в 18:20

Най-малко 36 души убити на изборите в Афганистан

148 избирателни секции в Афганистан останаха затворени днес заради заплахи за сигурността във втория ден от парламентарните избори, съпътствани от различни проблеми, предаде ДПА. От 401 секции, които трябваше да отворят, само малко над половината..

обновено на 21.10.18 в 17:48