Най-старият храм във Враца навърши 170 години

Снимка: Жоро Александров

Възнесение е и храмов празник на най-старата църква във Враца – храм „Свето Възнесение“, която навършва 170 години.

Храмът е неделима част от историята и духа на града, за което свидетелстват фактите от храмовата история

Историкът Валерия Тарашоева - дългогодишен изследовател на църквата „Свето Възнесение“ сподели:

Храмът „Свето Възнесение" е най-старият във Враца и е тясно свързан с най-важните събития през Възраждането. Построен е през 1848 година. За изграждането му средства дава и тогавашният Врачански епископ Агапи, който, макар и грък, дава средства не само за построяването на църквата, но и за изграждането на училища във Врачанската епархия. Самата църква е най-внушителната по обем църква в българските земи до 70-те години на 19 век. Това е обяснимо, тъй като по това време нашият град е будно, занаятчийско, търговско средище. В интериора на църквата си дават среща в един прекрасен синтез трите най-важни художествени школи по време на Възраждането – Самоковската, Тревненската и Дебърската. Църквата е тясно свързана с възрожденската история на нашия град. Тук през 1849 година държи слово П.Р. Славейков, който е бил учител в нашия град. В църквата е осветено знамето на Врачанските съзаклятници.

Миряни разказват, че в двора на храма са били погребани и неизвестен брой четници на Ботев, след като са били обезглавени.


Свързани новини

Спасовден е

Точно 40 дни след Великден Православната църква отбелязва празника Възнесение Господне. Денят, наричан още Спасовден, е посветен на възкачването на Исус Христос на небето. В продължение на 40 дни Христос се срещал със своите ученици, за да им..

публикувано на 17.05.18 в 08:30
Още от категорията

Ким Кардашиян се снима чисто гола за реклама

Ким Кардишиян се снима гола за реклама на своята тоалетна вода KKW Body и публикува снимката в профила си в „Инстаграм“. Флаконът е с формите на риалити звездата и наподобява голо женско тяло. На снимката Кардишиян е напълно гола, като само е..

публикувано на 23.05.18 в 12:15

Михаил Стефанов от „Мини машини“ в „Семейно радио“

Какво е да си „щрегар“? Не се изненадвайте, ако не знаете думата, и екипът на предаването ни се учуди. Според видинско-монтанския диалект „щрегар“ е човек, който е енергичен, винаги нащрек, с две думи – не стои дълго без занимание. Събеседникът ни..

публикувано на 23.05.18 в 12:13

Гръцката полиция арестува двама българи, издирвани в страната, на граничния пункт "Промахон"

Гръцката полиция арестува двама българи на граничния пункт "Промахон". Единият от българите е мъж на 39 години, за когото има издадена заповед за арест от прокуратурата в град Лариса. Той е обвинен в нанасяне на тежка телесна повреда. Арестувана е също..

публикувано на 23.05.18 в 11:44

Иванчева продължава да изготвя документи от ареста, прокуратурата иска отстраняването ѝ от кметския пост

Прокуратурата поиска от Специализирания наказателен съд да отстрани от длъжност кмета на столичния район "Младост“. Въпреки че Десислава Иванчева от месец е в ареста по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери, е установено, че тя..

публикувано на 23.05.18 в 11:31

Намерена в Бейрут мъртва просякиня се оказа милионерка

52-годишната просякиня Фатима Отман е била намерена мъртва на улица в ливанската столица Бейрут, съобщава Al Arabiya. Полицията обаче била изненадана, когато намерила у жената, която живеела в автомобил на улицата, спестовна книжка с 1,7 милиарда..

публикувано на 23.05.18 в 11:31
Отговорното отношение към отпадъците може да бъде изразено и чрез арт провокация - акцията „Депо графити“, организирана от сдружение „Крачка напред“ и Район „Студентски“.

Изгарянето на отпадъци - модерно решение или екозаплаха

Ще бъде ли евентуалната бъдеща столична инсталация за изгаряне на битови отпадъци модерно решение на проблема и какви са минусите на подобно решение за екологията на града? Преди дни в Столичния общински съвет се проведоха остри спорове по въпроса..

публикувано на 23.05.18 в 11:22
ТИР блъсна автобус на градския транспорт на АМ

12 души са пострадали при катастрофа между ТИР и автобус на АМ "Тракия"

12 души са пострадали при сблъсъка между ТИР и автобус на столичния градски транспорт на километър 3 на магистрала „Тракия“ в посока София. Четири линейки са били изпратени на мястото на инцидента. Двама от пострадалите при катастрофата -..

обновено на 23.05.18 в 11:18