Най-старият храм във Враца навърши 170 години

Снимка: Жоро Александров

Възнесение е и храмов празник на най-старата църква във Враца – храм „Свето Възнесение“, която навършва 170 години.

Храмът е неделима част от историята и духа на града, за което свидетелстват фактите от храмовата история

Историкът Валерия Тарашоева - дългогодишен изследовател на църквата „Свето Възнесение“ сподели:

Храмът „Свето Възнесение" е най-старият във Враца и е тясно свързан с най-важните събития през Възраждането. Построен е през 1848 година. За изграждането му средства дава и тогавашният Врачански епископ Агапи, който, макар и грък, дава средства не само за построяването на църквата, но и за изграждането на училища във Врачанската епархия. Самата църква е най-внушителната по обем църква в българските земи до 70-те години на 19 век. Това е обяснимо, тъй като по това време нашият град е будно, занаятчийско, търговско средище. В интериора на църквата си дават среща в един прекрасен синтез трите най-важни художествени школи по време на Възраждането – Самоковската, Тревненската и Дебърската. Църквата е тясно свързана с възрожденската история на нашия град. Тук през 1849 година държи слово П.Р. Славейков, който е бил учител в нашия град. В църквата е осветено знамето на Врачанските съзаклятници.

Миряни разказват, че в двора на храма са били погребани и неизвестен брой четници на Ботев, след като са били обезглавени.


Свързани новини

Спасовден е

Точно 40 дни след Великден Православната църква отбелязва празника Възнесение Господне. Денят, наричан още Спасовден, е посветен на възкачването на Исус Христос на небето. В продължение на 40 дни Христос се срещал със своите ученици, за да им..

публикувано на 17.05.18 в 08:30
Още от категорията

Застраховките към "Олимпик" вече са невалидни

От днес всички клиенти на фалиралото кипърското застрахователно дружество "Олимпик", които не са сключили договор с друг застраховател, остават без "Гражданска отговорност". МВР обяви, че дава няколко дни гратисен период за тези шофьори. Засега при..

обновено на 18.08.18 в 09:21

Епископ Евлогий: Апелираме българското училище да отвори вратите си за вярата

Духовният живот на българина е беден, а вярата му – твърде крехка, заяви игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий: „Трябва да бъдем коректив на всички негативни явления, които се появяват в живота, а те са много. Да бъдем, както е казано в..

публикувано на 18.08.18 в 09:15

Бум на сватбите, днес повече от 100 двойки ще сключат брак в София

Повече от 100 двойки ще сключат брак в столицата днес. Това е вторият бум на сватби през месеца, провокиран от специалната дата, която съчета три осмици. Подредбата на числата символизира материално благополучие. Осмицата символизира парите и дава..

публикувано на 18.08.18 в 08:49

На Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

С възпоменателна церемония в историческата местност Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. На възпоменателното тържество ще присъства президентът Румен Радев. Близо 3 хиляди души се очаква да се включат в..

обновено на 18.08.18 в 08:41

В Горна Оряховица правят огледи на разрушените улици от дъжда

В Горна Оряховица днес ще бъдат направени огледи на улиците, чиято асфалтова настилка беше отнесена от поройния дъжд снощи . Пожарникарите отводниха 10 къщи в ниските части на града. Няма излезли реки от коритата си. Възстановено е електрозахранването на..

публикувано на 18.08.18 в 08:22

Преглед на печата

"Оръжееен бос фалирал "Олимпик", пише вестник "Труд" . Проверка на изданието е показала, че собственик на капитала на фалиралия кипърски застраховател, който остави без "Гражданска отговорност"  близо 200 хил. коли у нас, е испанецът Диего Гонзалес..

публикувано на 18.08.18 в 08:15
Хижа Беклемето

Пчелари се събират на национална среща в Беклемето

Пчелари от цялата страна се събират в старопланинския курорт Беклемето на 54-ата национална среща Север-Юг. В същото време там се открива и 25-ият Национален събор-надпяване.  По време на пчеларската среша ще бъдат представени полезни лекции...

публикувано на 18.08.18 в 04:47