"Етъра" разкрива един позабравен и много вълнуващ свят пред малчуганите

Снимка: ЕТЪР - Музеен детски център

Да пренесеш миналото през съвременността и да го съхраниш за съвремието - това е мисията на Етнографския музей на открито "Етъра". През цялото лято той ще посреща децата с вълнуващи занимания. Посещавайки "Етъра" се откъсваме от съвременността, за да се потомим във възрожденската архитектура, националните кулинарни специалитети и да се докоснем до бита на старите българите. В занаятчийските работилници майсторите изработват от ранни зори своите изделия и нямат нищо против да споделят своите тайни с всеки любознателен посетител...


Детският педагог на музея Любомира Иванова разказа подробно пред Радио София за летните занимания за децата в духа и времето на старите майстори и занаяти. Децата могат да научат най-разнообразни неща под формата на игри в Детския център в периода от април до октомври. Там те могат сами да си направят фигурки от глина и след това да ги оцветят или да тъкат на малки дървени станове. По-малките пък могат да играят на продавачи и купувачи в стар пазар, наречен "Който разбира, тук се спира". Друга възможност за малчуганите е да се научат да отпечатват фигурки върху плат по стара технология.

Караоке с български народни песни пък предлагат в център "Българка", който се намира до главния вход на музея. Там децата могат да редят пъзели или да изработват апликации с природни материали. Етнографският музей на открито "Етъра" организира и Национален конкурс за детска рисунка "Силата на водата".

Любомира Иванова отбеляза, че предстои инициативата "Следкарнавална гюрултия" на 20 май, веднага след карнавала в Габрово. Тогава в музея ще гостува Старозагорският куклен театър, който ще представи на няколко пъти през деня подходящо произведение.
На Еньовден посетителите на "Етъра" ще могат да дегустират билкови продукти, храни от различни области на България, игри за децата, свързани с билките, както и плетене на еньовски венци и китки.
Още от категорията

„Форми на духа“ в галерия Arsenal of art

Живописна интерпретация на седемте чакри в човешкото тяло - това е основната концепция в изложбата „Форми на духа“ на Ралица Стайкова в галерия Arsenal of art. Седемте картини носят имената на всяка от седемте чакри, в съобразени с основните цветови тонове и значение на чакрите, каза в интервю за Радио Пловдив Ралица Стайкова, но това е художествен..

публикувано на 17.08.18 в 12:23

Наталия Делева видя и описа невидимите хора в едноименния си дебютен роман

Срещаме ви с Наталия Делева и отсега ви каним на среща и представяне на дебютния ѝ роман Невидими . Той беше номиниран в Деветия  национален литературен конкурс  Развитие, получи съпътстваща награда в категория проза за дебютна литература  Южна пролет 2018 г . и  Номинация за  Роман на годината на 13 Века България 2018 . Наталия в..

публикувано на 17.08.18 в 11:21

Холивудски актьор вдига сватба по български в Жеравна

В село Жеравна започва Международният фестивал на фолклорната носия. Десетки ще бъдат облечени с пъстри носии от цяла България. В предаването „Преди всички“ организаторът на фестивала и ръководител на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров разказа какво още може да се види: „Това, което е нещо, което няма как да се повтори на някой друг фестивал,..

публикувано на 17.08.18 в 11:08

Шансът и ефектът на мултилингвистичните разследвания

Този фичър в 2 части е продукт на журналистическо разследване, извършено в напрегната и сложна ситуация. То събра фрагментите на казус, който се разви на особено чувствителна и драматична територия - семейство с   2 деца, чиято майка е гражданин на една държава, а чийто баща е гражданин на друга. Неговата предистория е история за една любов,..

публикувано на 17.08.18 в 10:20

В приказния стъклен свят на Момка Пеева

Стъклени накити, предмети и произведения на изкуството греят с щедрата палитра на художник благодарение на една българка, която емигрира в Съединените щати с единствената мечта... да бъде баба. Ала двайсет години по-късно фирмата й за цветове край Сиатъл процъфтява, благодарение на богатите нюанси на стъклото и изящните творби на артисти от..

публикувано на 17.08.18 в 10:17

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Започват традиционните празници в Рудозем и в Доспат

В две смолянски общини започват традиционните празници. В Рудозем ще отбележат Денят на миньора, а в Доспат – Съборът на чешмарите. Официалното откриване на Деня на миньора в община Рудозем ще бъде тази вечер с рязане на лента от кмета Румен Пехливанов на обновения площад. Програмата предвижда концерти, а в събота ще има детско шоу "Кой е..

публикувано на 17.08.18 в 04:58