"Етъра" разкрива един позабравен и много вълнуващ свят пред малчуганите

Снимка: ЕТЪР - Музеен детски център

Да пренесеш миналото през съвременността и да го съхраниш за съвремието - това е мисията на Етнографския музей на открито "Етъра". През цялото лято той ще посреща децата с вълнуващи занимания. Посещавайки "Етъра" се откъсваме от съвременността, за да се потомим във възрожденската архитектура, националните кулинарни специалитети и да се докоснем до бита на старите българите. В занаятчийските работилници майсторите изработват от ранни зори своите изделия и нямат нищо против да споделят своите тайни с всеки любознателен посетител...


Детският педагог на музея Любомира Иванова разказа подробно пред Радио София за летните занимания за децата в духа и времето на старите майстори и занаяти. Децата могат да научат най-разнообразни неща под формата на игри в Детския център в периода от април до октомври. Там те могат сами да си направят фигурки от глина и след това да ги оцветят или да тъкат на малки дървени станове. По-малките пък могат да играят на продавачи и купувачи в стар пазар, наречен "Който разбира, тук се спира". Друга възможност за малчуганите е да се научат да отпечатват фигурки върху плат по стара технология.

Караоке с български народни песни пък предлагат в център "Българка", който се намира до главния вход на музея. Там децата могат да редят пъзели или да изработват апликации с природни материали. Етнографският музей на открито "Етъра" организира и Национален конкурс за детска рисунка "Силата на водата".

Любомира Иванова отбеляза, че предстои инициативата "Следкарнавална гюрултия" на 20 май, веднага след карнавала в Габрово. Тогава в музея ще гостува Старозагорският куклен театър, който ще представи на няколко пъти през деня подходящо произведение.
На Еньовден посетителите на "Етъра" ще могат да дегустират билкови продукти, храни от различни области на България, игри за децата, свързани с билките, както и плетене на еньовски венци и китки.
Още от категорията

Васил Михайлов грабва "Аскеер" за цялостен принос в театралното изкуство

Наградите „Аскеер“ ще бъдат връчени тази вечер в театър „Българска армия“. Големият актьор Васил Михайлов ще получи отличието за цялостен принос в театралното изкуство. Ной-оспорваните категории по традиция са за водеща мъжка и женска роля, за режисьор и за спектакъл. „Той е дал много на българския театър, затова, че заради Васил..

публикувано на 24.05.18 в 08:02
Изображения на глаголически букви. Св. Кирил е замислил глаголическата „А” с формата на кръст, защото е смятал азбуката за свято дело.

Българската азбука – духовно наследство с непреходна стойност

Един от най-тачените дни в празничния ни календар – 24 май, е Денят на буквите, на българската азбука, създадена през втората половина на IX век. Този ден ни връща столетия назад, припомняйки ни едно наследство, изгряло със своята духовна светлина над земи и култури. В дните преди 24 май в Българската академия на науките бе открита изложба за..

публикувано на 24.05.18 в 08:00

Св. Желев: След кончината на Филип Рот остават книгите му и изключителната човещина

Със сигурност, за мен това, което остава от книгите на Филип Рот, е изключителната човещина. Това каза литературният редактор Светлозар Желев в интервю за предаването „Нещо повече“. Американският писател Филип Рот почина на 85 години от   сърдечна недостатъчност. Той е носител на наградата "Пулицър" през 1998 година за романа си..

публикувано на 23.05.18 в 18:09

Детската панорама за изкуства обединява фолклорни и съвременни изпълнения

В събота и неделя ще се проведе Детската панорама за изкуства, която  Българският арт и фолклорен център „Нестия” организира вече няколко години. В парка „Заимов“ участници от цялата страна ще представят танцови и музикални изпълнения, като ще бъдат включени не само фолклорни, макар те да са акцетът, но и съвременни жанрови форми. И тази година..

публикувано на 23.05.18 в 17:28
Румен Стоянов, Румен Леонидов и Никола Алтънков (отляво надясно)

Премълчаната история на Ятовата гласна Ѣ – причини и последствия да бъде изхвърлена от азбуката

Разговорът ще започне с една малкоизвестна тема – кои са съпокровителите на Европа, освен Кирил и Методий? По какъв критерий са избирани и обявявани за такива? Втората тема също е рядко дискутирана: на кого пречеше Ятовата гласна или двойното Е, широко „Е”, защо тази буква бе унищожена, защо бе премахната от българската азбука?   Тези опити започват още..

публикувано на 23.05.18 в 17:10

Изложба на пловдивски художници „За буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство”

Изложбата „За буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство” ще остане до 28 май в градината пред Народния театър „Иван Вазов“. Организатори са Фондация „Ценности” и Антонина с партньори Столичната община, община Пловдив, Пловдив Европейска столица на културата 2019 и Градска художествена галерия –Пловдив Тридесет пловдивски..

публикувано на 23.05.18 в 16:58
Росен Богомилов (в средата) със своите ученици

Росен Богомилов, учител

За него тази дума е достатъчна. Тя означава сбъдната мечта, себедоказване, призвание, отговорност и любов. Мечтата се ражда в училището в Койнаре, Плевенско, където учителите запалват у него силното желание да стане като тях. Семейството му го подкрепя. Във Великотърновския и Софийския университет, където завършва педагогика на обучението по история и..

публикувано на 23.05.18 в 16:30