"Етъра" разкрива един позабравен и много вълнуващ свят пред малчуганите

Снимка: ЕТЪР - Музеен детски център

Да пренесеш миналото през съвременността и да го съхраниш за съвремието - това е мисията на Етнографския музей на открито "Етъра". През цялото лято той ще посреща децата с вълнуващи занимания. Посещавайки "Етъра" се откъсваме от съвременността, за да се потомим във възрожденската архитектура, националните кулинарни специалитети и да се докоснем до бита на старите българите. В занаятчийските работилници майсторите изработват от ранни зори своите изделия и нямат нищо против да споделят своите тайни с всеки любознателен посетител...


Детският педагог на музея Любомира Иванова разказа подробно пред Радио София за летните занимания за децата в духа и времето на старите майстори и занаяти. Децата могат да научат най-разнообразни неща под формата на игри в Детския център в периода от април до октомври. Там те могат сами да си направят фигурки от глина и след това да ги оцветят или да тъкат на малки дървени станове. По-малките пък могат да играят на продавачи и купувачи в стар пазар, наречен "Който разбира, тук се спира". Друга възможност за малчуганите е да се научат да отпечатват фигурки върху плат по стара технология.

Караоке с български народни песни пък предлагат в център "Българка", който се намира до главния вход на музея. Там децата могат да редят пъзели или да изработват апликации с природни материали. Етнографският музей на открито "Етъра" организира и Национален конкурс за детска рисунка "Силата на водата".

Любомира Иванова отбеляза, че предстои инициативата "Следкарнавална гюрултия" на 20 май, веднага след карнавала в Габрово. Тогава в музея ще гостува Старозагорският куклен театър, който ще представи на няколко пъти през деня подходящо произведение.
На Еньовден посетителите на "Етъра" ще могат да дегустират билкови продукти, храни от различни области на България, игри за децата, свързани с билките, както и плетене на еньовски венци и китки.
Още от категорията
Надписът с въглен, който сочи, че Везувий е изригнал през октомври, а не на 24 август 79 г.

Находка в Помпей говори за друга дата на гибелта на града

Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, предаде Би Би Си. По време на разкопките на един от кварталите на „мъртвия град“ бил намерен надпис, потвърждаващ теорията, че..

публикувано на 16.10.18 в 17:52

Как са говорели софиянци през ХVI век

Твърде безотговорно би било да твърдим, че разговорната реч от толкова далечно време може да се възпроизведе напълно, но все пак запазени писмени източници от епохата хвърлят светлина върху някои особености на говоримия език на прапрародителите на най-чистокръвните столичани. Житията и службите на софийските мъченици са тези ценни документи, които,..

публикувано на 16.10.18 в 16:55

“София и хвърчащото креватче“ от Момчил Коритаров вече е на книжния пазар

“София и хвърчащото креватче“ това е една книга от Момчил Коритаров, която вече е на родния книжен пазар в луксозно издание с красиви илюстрации от Мартин Петров, придружена от аудиокнига с гласовете на Ненчо Балабанов и Албена Павлова, а музиката е дело на Милен Апостолов. “Една съвременна детска приказка в България, на български език от..

публикувано на 16.10.18 в 16:17

Библиотеката на София 90 години в/и Града

Дори и за ден да посетите София, пътят ви най-вероятно ще мине през знаковия площад „Славейков“ и покрай забележителната сграда, в която днес се помещава Столичната библиотека.  Навярно дори столичани, които всекидневно пресичат площада или влизат в библиотеката,  рядко вдигат глава нагоре, за да видят скулптурите, които увенчават централния вход...

публикувано на 16.10.18 в 16:10
Кадър от „8 минути и 19 секунди”

Български филм е сред фаворитите на CineLibri

Официалната церемония за награждаването на победителите в конкурсната програма на CineLibri  фест ще бъде довечера (16 октомври) в зала 1 на НДК. Авторитетно международно жури, начело с Мартичка Божилова, съосновател на една от най-успешните български продуцентски компании, ще обяви имената на филмите-призьори в кино-литературния фестивал..

публикувано на 16.10.18 в 16:02
Васил Михайлов и Красимир Каракачанов

Каракачанов връчи на Васил Михайлов знак "За принос към Министерството на отбраната”

Актьорът Васил Михайлов получи награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи отличието заради за 80-годишния юбилей на Михайлов, който каза.  "Тези 55 години или колко са точно в Армията, ме направиха и артист, и човек". Аз се считам за военен човек. Вие вече не ходите с ботуши, но аз съм..

публикувано на 16.10.18 в 15:31
„Географията“ на Идриси – един от четирите пълни преписа, запазени в света.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ пази третия по големина в света архив от османотурски документи

Сред книжните съкровища – притежание на България, е османотурският архив, съхраняван във фондовете на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Основите му са положени още с откриването на Националната (тогава Народна) библиотека – първата културна институция, създадена след Освобождението, преди 140 години. През 1909 г. с указ на цар..

публикувано на 16.10.18 в 14:42