Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отхвърли "либийски модел" за Северна Корея

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп отхвърли използването на "либийски модел" за ядрено разоръжаване на Северна Корея. По темата той говори преди срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Тръмп отхвърли изявление на съветника му за национална сигурност Джон Болтън, което предизвика недоволството на Пхенян, седмици преди планираната среща между американския президент и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. 

"Либийският модел не е модел, който изобщо стои пред нас. Този модел ще се сбъдне, ако не постигнем сделка. Но ако постигнем сделка, смятам, че Ким Чен-ун ще е много, много щастлив",заяви Тръмп. 

Тръмп изтъкна, че не е имало споразумение убитият либийски лидер Муамар Кадафи да остане на власт, след като премахне ядрения арсенал на страната си. Американският президент допълни, че "е възможно Китай да влияе на решенията на Пхенян и че при отмяна на срещата му с Ким Съединените щати ще продължат напред". Тръмп допълни, че броят на американските военни в Южна Корея няма да бъде дискутиран на евентуални разговори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени