Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 000 привърженици на Ердоган от цяла Европа се събраха на предизборен митинг в Сараево

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган събра 15 хиляди привърженици от цяла Европа на предизборен митинг в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево.

Пред море от босненски и турски знамена Ердоган призова множеството да гласува за него и управляващата Партия на справедливостта и развитието на 24 юни. Голяма част от привържениците му дойдоха от Холандия, Германия и Австрия - все държави, които забраниха турски предизборни прояви на своя територия. Пред тях Ердоган заяви, че Босна и Херцеговина се е показала като "истинска демокрация", за разлика от държави, които имат претенцията да са люлка на цивилизацията.

На митинга беше и Бакир Изетбегович - представител на мюсюлманите в тричленното босненско председателство. Той призова присъстващите да гласуват за нов мандат на турския президент. По-рано Ердоган обеща, че Турция ще инвестира милиарди долари в строежа на магистрала между Сараево и Белград. За съвместния проект между Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция потвърди и  членът на колективното президентство на Босна Бакир Изетбегович.

СнимкаПо думите на Ердоган пред Съюза на европейските турски демократи на парламентарните и президентски избори ще се направи избор за страната през следващия век. Турският държавен глава призова турците, живеещи в Западна Европа, да играят активна роля в политиката на страните, в които живеят и да вземат тяхно гражданство. Той допълни, че те трябва както да запазят майчиния си език, така и добре да усвоят езика на приемащата страна. Ердоган обяви, че местата за представители на диаспората в турските университети ще бъдат удвоени, както и решаване на пенсионни и въпроси, свързани с отбиването на задължителната им военна служба.

Турският лидер заяви, че е получил от Националната разузнавателна организация (МИТ) информация за готвен срещу него атентат, както и добави, че такива заплахи няма да го откажат да продължи по пътя си.

В събота вицепремиерът и говорител на кабинета Бекир Боздаг написа в "Туитър", че е получена заплаха за възможно убийство. Той посочи, че тези заплахи не са нови и са съществували винаги, като ги приписа на групи, недоволни от такъв "голям лидер". Живеещи в Скопие турци заявили на турските специални служби за непотвърдени данни за възможен опит за атентат срещу Реджеп Ердоган по време на негова визита на Балканите, предават турски медии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени