Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Боил Банов връчи наградите "Златен век" в общо 9 категории на културата

Боил Банов на почетната церемония
Снимка: БГНЕС

Режисьорите Асен Шопов и Светозар Донев, прима-балерината Калина Богоева, диригентът Валентин Бобевски и писателят Петър Андасаров са удостоени с най-високата награда на Министерството на културата "Златен век" - с огърлие за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод наближаващия празник 24 май. 
На церемония в балната зала на Национална галерия „Двореца“ ресорният министър Боил Банов връчи награди в общо 9 категории на културата. Отличеният режисьор Асен Шопов каза:
"Благодаря и признателност към Министерството на културата в лицето на министър Банов за проявеното доверие към дейци на културата, които със свои творчески дразновения съдействат за съхраняване на така необходимата ни духовност във времето на вилнеещ прагматизъм,  който заплашва да ни отнесе".
Пълният списък на отличените творци е и на интернет-страницата на Министерството на културата. Церемонията по награждаването започна с едноминутно мълчание по повод кончината на българската оперна прима Христина Ангелакова. 
Поклонението пред бележитата ни оперна певица ще е в сряда от 10.00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет. Опелото ще е от 12.30 ч. в църквата "Света София". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна