Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Общата европейска отбрана е шанс за българската армия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общата европейска отбрана е може би един от малкото реални шансове за модернизация на българската армия и за възстановяване на загубените способности. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Иван Иванов, организатор на днешната конференция за бъдещите предизвикателства на общата европейска отбрана.

„Модернизацията на армията е сериозен процес, не е еднократен акт. Почти съм сигурен, че до края на годината тези проекти няма да бъдат факт. Не съм убеден, че има заделен необходимия финансов ресурс. Ние преди всичко трябва да знаем точно и ясно какво искаме. Големият проблем на българската армия днес не е само модернизацията, големият проблем е огромният недокомплект, демотивиран личен състав. Тук се изисква цял комплекс от мерки за излизане от тази голяма криза“.

Иванов е категоричен, че преди всичко трябва да се направи стратегически преглед на отбраната, от който, според него, управляващите бягат:

„Това е единственият законов начин военната експертиза да каже своето мнение. За съжаление, този преглед не се прави. /…/ Ако продължаваме да следваме тази порочна практика – само да говорим, без да се вземат реални мерки за възстановяване на това, което имаме в момента, няма как само със закупуване или проекти да анонсираме колко много пари са необходими за този или онзи проект. Винаги ще има лобизъм, въпросът е когато имаме точна и ясна експертиза, да се знае какво трябва да закупим и какво трябва да се ремонтира“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна