Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре вечер раздават наградите "Аскеер"

Снимка: БГНЕС

Утре вечер за 28-и път Театър „Българска армия“ ще е ще домакин на наградите „Аскеер“. Актьорът Васил Михайлов, който тази година навърши 80 години, ще получи голямата награда за цялостен принос в театралното изкуство „Аскеер 2018“.

205 са творците, удостоени със статуетката на рицаря Аскеер, дело на Георги Чапкънов, назад в годините. Спектакловите категории тази година са 10 и включват представления с премиера в периода от 1 април 2017 г. до 31 март тази година.

Най-оспорваните категории по традиция са за водеща мъжка и женска роля, за режисьор и за спектакъл. Деян Донков, Захари Бахаров и Юлиан Вергов ще си оспорват отличието при мъжете. Деян Донков за ролите на Калигула в Народния театър и за тази на Хари в „Палачи” в Театър „София”. Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в „Чамкория” в Театър 199, която му донесе през март "Икар". Юлиан Вергов е номиниран за ролята на адвокат в „NеоДачници” в Народния театър.

Освен Захари Бахаров и брат му Явор също е номиниран, но в категорията „Поддържаща мъжка роля“ – за тази на сицилианеца Микеле в „Редки тъпанари“ в Русенския театър. И той, като брат си, си тръгна с "Икар" за същата роля през март. 

Бина Харалампиева за „Лисичета“, Галин Стоев за „Танцът Делхи“ и Иван Панталеев за „NeoДачници“ са тримата, които си оспорват отличието в категорията „Режисура“. Който и да вземе статуетката, все Народният театър ще е печеливш, защото и трите спектакъла се играят там. Галин Стоев вече спечели "Икар" за „Танцът Делхи“, а дали за същото представление ще вземе и „Аскеер“, ще разберем утре вечер.

Милен Миланов – председател на фондация "Аскеер": „Силен сезон е. Убеден съм, че хората, които са номинирани, са най-добрите. При определяне на номинациите всеки член на журито за 10-те спектакълни категории има право на 3 гласа. Листите обикновено са от 8 до 15 и всеки има право да избере трима. Броят се гласовете от журито и се определят трите номинации – това е през април. Сега вече от тези три номинации всеки има право на един глас“, обясни Милен Миланов. По думите му, в 5 от категориите при гласуване на номинациите се е стигнало до прегласуване.

Конкуренцията за „Аскеер 2018“ за водеща женска роля е между актриси в спектакли на Народния театър – Александра Василева за "NеоДачници", Теодора Духовникова за „Лисичета“ и Мария Стефанова за „Три високи жени“.

Милен Миланов посочи слогана на тазгодишната церемония – „Театърът – моята страст“. Според него спектакълът ще бъде изумително красив и разнообразен.

Обект на оценка са били 100 представления – 58 в София и 42 в извънстолични театри. Селектираната продукция е на 9 столични сцени с 16 заглавия и 4 извънстолични театъра с 4 заглавия.

Българското национално радио е медиен партньор на наградите, а церемонията е утре от 20.30 часа.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна