Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Черешова задушница

Чрез богослужението в църквата измолваме прошка за починалите близки

Снимка: архив БНР

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва ден преди големия християнски празник Петдесетница. Нарича се "черешова" - на името на най-популярния плод по това време на годината.

Днешната задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. 

До 16.00 часа ще бъдат осигурени допълнителни превозни средства до гробищните паркове в София. Дора Иванова от Центъра за градска мобилност обясни по кои маршрути ще бъдат извънредните линии:

"Временна трамвайна линия 7А -  Борово-Орландовци; временни автобусни линии 83А с маршрут от Зоопарка до улица "Хан Кубрат" и обратно; 108А с маршрут от Люлин 5 до "Хан Кубрат"; 18А с маршрут Орландовци  - Гробищен парк Малашевски гробища; 79А - по булевард "Владимир Вазов"; автобусна линия 86А с маршрут от Малашевци  до улица "Опълченска" и автобусна линия 90А -  автостанция "Изток" до Малашевски гробища". 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна