Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Въпреки забавянето Европа успява постъпателно да либерализира газовия пазар

Неразбираемо е защо правителството иска отново да отвори Кутията на Пандора с рестарта на АЕЦ "Белене"

Руслан Стефанов
Снимка: Таня Харизанова

Все повече на "Газпром" ще му се налага да се съобразява с либерализацията на газовия пазар в Европа. Това заяви икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в интервю за предаването "Събота 150":
     

"Ако се върнем през 2009 година, тогава Русия представи своя алтернативен вариант на либерализацията на пазара, точно преди Европейската комисия да представи своите идеи за либерализация. Ако погледнем и делото с „Газпром“, което мина току-що, се вижда, че макар и много бавно ,ЕК налага своя модел, а на „Газпром“ му се налага да се съобрази с тези решения. Разбира се, остава надеждата на руската страна, че ще успее по някакъв начин, разговаряйки с отделни страни, те да не се възползват от тези възможности, които дава европейският пазар, но това рано или късно ще се реализира. Европа, въпреки множеството трудности и забавяния все пак успява бавно и постъпателно да реализира своята идея за либерализация на пазара. В случая има една нервност от страна на Русия, тъй като на тях все повече ще им се налага да се съобразяват, съответно да влизат в конкуренция с алтернативни доставки. 

Ролята на алтернативните доставки е не когато газът е евтин, както беше през последните 2-3 години, а когато цената на барел петрол достигне отново 140-150, а защо не и 200 долара, подчерта Стефанов:

„Тогава ще бъде много позитивно за конкурентноспособността на Европа да има алтернативна възможност за доставки. Всички големи пазари, включително Китай, търсят такива алтернативни доставки. Така че, този вариант, който президентът Путин предлага, е отчаян апел, продължаващ пропаганден апел, че видите ли, руските тръбопроводи в Европа нямат алтернатива. Очевидно имат и последната страна, която го доказва, е Хърватия, която също ще търси такава алтернатива и за доставка съответно на газ в Западните Балкани.“

Очевидно "Северен поток" е стратегически проект на Русия, който определени германски бизнеси са възприели като изгоден за тях, но е неизгоден за Украйна, посочи още икономистът.

Относно рестарта на проекта "Белене", който отново е на дневен ред, Руслан Стефанов отбеляза, че не разбира защо правителството иска отново да отвори "тази Кутия на Пандора":

"Едно е ясно - българското правителство няма ясна представа за това как трябва да се развива българската енергетика и за мен е изключителна изненада, че тази тема се повдига отново." 

Стефанов акцентира върху колосалните по думите му загуби, които българската държава търпи от опитите за изграждане на подобни обекти:

"Причината в момента пенсиите на българските пенсионери да са такива е, че огромна част от тази индустрия, която беше построена сякаш или уж без пари, всъщност струва много пари на българските данъкоплатци. Ако припомним и предишния рестарт на "Белене" от 2002-2004 година - тогава докладите на държавната финансова инспекция говореха за въпиюща корупция и разхищение на средства в размер на стотици милиони. С тях тези проблеми, за които в момента говорим - в здравеопазване, в образование - могат да бъдат решени сравнително лесно."  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна