Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70 дипломати от страни от ЕС и техни турски​ колеги се събраха в Свиленград

| обновено на 26.05.18 в 17:41
Надежда Нейнски-посланик на България в Турция и Кристиян Бергер-ръководител на делегацията на ЕС в Турция доведоха в Свиленград 70 дипломати на мултикултурна среща
Снимка: Дора Атанасова, БНР

Над 70 дипломати от страни от ЕС и техни турски​ колеги се събраха в Свиленград. Форумът е организиран от Делегацията на ЕС в Турция и посолството на България в Анкара в рамките на българското европредседателство. 
Местни хора от българия и Турция споделиха съседки истории от двете страни на границата. Мултикултурната среща се провежда в рамките на културния диалог ЕС-Турция. 

Надежда Нейнски, посланик на България в Турция обясни:
"Доброто сътрудничество между България и Турция в посока на трансграничното сътрудничество. Трансграничното сътрудничество е във фокуса и на ЕС и не случайно на това посещение, разбира се, присъстват и посланиците на всичките европейски държави."

Кристиян Бергер, ръководител на делегацията на ЕС в Турция.
"Най-важното, което е, са отношенията между хората. Така че ние сме доволни, че в рамките на тази визита, и това, което се случва сега дава възможност на хора, млади хора - артисти, творци от България и Турция да се срещнат, да поговорят за общия си вид и да подчертаем този най-важен елемент на сътрудничество в човешките отношения."

Защитата на границата между България и Турция и добрите практики при прилагането и ще бъдат основна тема на българско-турска конференция в Одрин идния вторник, 29 май. На нея участие ще вземат вътрешните министри на двете страни - Валентин Радев и Сюлейман Сойлу. Това обяви посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски в Свиленград.
На форума ще присъства и заместник-директорът на Фронтекс, а имайки предвид горещата тема с бежанците, във фокуса ще бъде трансграничното сътрудничество и споразумението между България и Турция по проблема с миграцията, допълни Нейнски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна