Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера гостува на 25-ия фестивал за опера и балет в Бидгошч

Град Бидгошч е с големината на Пловдив и се намира в северната част на Полша, близо до Украйна. Това е много странно място. Имах чувството, че се връщаме в 80-те години на ХХ век по времето на социализма. По улиците през деня имаше малко хора. „Опера Нова“, в която се състоя оперният фестивал, е нова сграда, която прилича на конгресен център отвън. Вътре обаче ни очакваше голяма изненада – красива зала с много добра акустика. И тази зала не само се напълни с публика за спектакъла на операта „Княз Игор“ на Бородин на Софийската опера, тя беше направо претъпкана! Хората бяха невероятно ерудирани, много изискано облечени и много възпитани. В началото се озадачих от поведението им, защото не съм свикнала с такава сдържана публика, която слуша с каменно изражение на лицето. И накрая изведнъж като започнаха да ръкопляскат! И станаха на крака! Мисля, че много им хареса и се почувствах много горда от това!

Хората, които не ходят на опера и не слушат тази музика, си мислят, че преувеличаваме, когато казваме, че българските изпълнители са страхотни, че нашите постановки са невероятни, че ги ценят много високо в чужбина. Те просто не могат да си представят колко много е харесвана българската опера, колко много са харесвани оперните ни певци навсякъде по света!

В звуковия файл чуйте целия разговор на Росица Кавалджиева с Елизабет Радкова в предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна