Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преходът към евроатлантически модел на развитие на сектора за сигурност обсъдиха експерти от неправителствения сектор

Снимка: БГНЕС

Преходът към евроатлантически модел на развитие на сектора за сигурност обсъдиха експерти от неправителствения сектор на среща в София. В дискусията се включиха членове на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик“, Атлантическият съвет на България и Центърът за изследване на националната сигурност в БАН. Полага ли България достатъчно усилия да се интегрира в НАТО и Европейската отбрана беше една от дискусиите на форума.

В центъра на част от дискусиите беше публикуваният от правителството план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от Брутния вътрешен продукт до 2024 година или 2 милиарда 867 милиона лева. Планът предвижда и разсрочване на средствата за модернизация на въоръжените сили. Само преди дни проектите за модернизация на ВВС и Сухопътните войски на стойност близо 3 милиарда лева минаха през МС и бяха внесени за обсъждане в парламента. Икономически и глобален подход предложи Иван Костов за оценката на риска в сектора за сигурност на този фон. Икономически подход, заради нуждата от много големи инвестиции, които трябва да бъдат планирани:

"Такива огромни инвестиционни средства в развитите държави управляват специални институции. Най-важното доказателство за безсилието на Министерството на отбраната беше злополучният избор на изтребител".

Иван Костов добави, че МО трябва да отговаря и за борбата с хибридната война. Бившият военен министър Бойко Ноев сподели, че е песимистично настроен за осъществяването на идеята през 2024-та година за отбрана да се отделят два процента от БВП:

"2% от БВП днес не стигат, не за да постигнем политическата цел на НАТО, а за да може нашата армия да функционира по един нормален начин".

Според бившия военен министър Ангел Найденов трябва да е сигурно, че няма да има прекъсване на модернизацията.

В доклад на Атлантическия съвет се посочва, че до 2024-та година на България ще е нужна ескадрила от изтребители, оборудване за силите за специални операции, дооборудване на фрегатите, придобиване на системи за киберотбрана, а достигането на БВП за отбрана да стане до до 2024-та, а до 2020-та година.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна