Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 ученици от четири пловдивски села ще се включат в програма за превенция на домашното насилие

Снимка: БГНЕС

200 ученици от четири пловдивски села ще се включат в програма за превенция на домашното насилие. Проектът е финансиран от Министерството на правосъдието, а беседите, които ще са в Часа на класния ръководител, ще се водят от експерти на фондацията „Джендър алтернативи“. Според адвокат Милена Кадиева от фондацията именно в малките и отдалечени населени места действат в по-голяма степен стереотипи, които трудно се преодоляват, а стъпка в тази посока може да е задълбочената работа с децата в тийнейджърска възраст. По същия проект фондацията ще се опита да насочи вниманието на институциите и към своята програма за работа с извършителите на домашно насилие, които също се нуждаят от помощ, за да преодолеят агресията. За съжаление, отчитат от неправителствената организация, при приключили успешно през 2017 година над 230 дела в районните съдилища в Пловдивска област, единици са били тези, които магистратите са насочили към тази програма. А най-тревожното е, че в 90% от цитираните случаи става въпрос и за пострадали деца.

Училищата в селата Брестовица, Цалапица, Крумово и Браниполе ще са партньорите на фондация „Джендър алтернативи“, като работата с децата ще се базира на досегашния опит на експертите не само с подрастващи, но и изобщо по прилагането на Закона за защита от домашното насилие, подчерта адвокат Рада Еленкова:

„На тези сесии обикновено започваме с видове насилие, защото от нашата работа стигаме до заключението, че децата не разпознават основни видове насилие, като много от тях дори приемат психологическото насилие за нормално, склонни са да винят жертвата, че си е изпросила даден шамар или агресивно поведение. Това младите хора считат за нормално, считат, че мъжът е силният пол, жената е по-слабият пол в буквалния смисъл, че мъжът трябва да надделява, че той е този, който трябва да изкарва парите в семейството, което на практика е основата за неравнопоставеност в подобен тип взаимоотношения".

Защо на тийнейджърите и в по-малките населени места трябва да се разяснява що е то ненасилствено поведение, здравословна връзка и взаимоотношения, допълва адвокат Милена Кадиева:

„Миналата година сме дали консултация на 440 души. Това говори колко е огромен процентът на познание и на търсене на информация, обаче когато си говорим за данните, виждаме, че всичко това са казуси основно от градовете, но не и от селата. На село сякаш домашно насилие няма, а то всъщност е точно обратното“.

През миналата година фондацията неколкократно се е обръщала към районните съдилища с молба да препращат към техните експерти получилите присъди за домашно насилие. Тази програма е в сила от 2013 година, но към момента институциите в района я неглижират. Затова през следващите месеци по инициатива на фондацията ще бъдат организирани специализирани работни срещи, които да заострят вниманието към този проблем.

Според адвокат Кадиева е много важно да има ратификация на Истанбулската конвенция.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна