Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Путин и Ердоган не възразяват срещу удължаването на газопровода "Турски поток" през територията на България

| обновено на 30.05.18 в 21:42
5
Снимка: Министерски съвет

Руски природен газ ще влиза в България от Турция. Русия потвърждава интереса си към участие в евентуален строеж на АЕЦ "Белене". Това са част от новините от днешната среща на премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин.

След разговора с Владимир Путин Борисов обяви, че е дадено съгласие и от турския президент Реджеп Ердоган да има втора точка от газопровода "Турски поток", която да отклони руски газ към България:

"Нещо, което преди имаше съвсем друго трасе, но аз съм, от името на българите, благодарен, че отново се връщаме в газоразпределителната си роля, която имахме на Балканите. Да, можеше директно да дойде руска тръба навремето през "Южен поток", но това са минали събития. Знаете всички каква беше ситуацията тогава. Така че, по тази тема - ясно и категорично:  влиза на територията на България, а съответно с господин Милер, "Газпром" и другите колеги ще намерят сферата, по която след това да се преразпределя и, съответно по контрактите с другите страни, да се търгува и транзитира и транспортира до следващите държави в региона. Нашите колеги поеха ангажимент, заедно с Европейската комисия, да намерят приемливата формула."

Руският президент даде да се разбере, че за осъществяването на такъв проект има воля, но трябват и гаранции предвид провала на проекта "Южен поток". В отговор на шега на премиера Борисов, че големият брат винаги прощава, Путин отговори:

"Много ме смущава кой е по-голям, кой - по-малък, предвид това, че по-големия винаги го карат да плаща. Но ние разбираме и българската страна прекрасно го разбира - че при реализацията на проекти от голям мащаб са необходими гаранции. Преди всичко финансови гаранции, които да се изразяват или в суверени гаранции на българското правителство, или от съответни решения на Европейската комисия. Ние бихме тръгнали по този и по друг път, но никой не иска повторения на каквито и да било провали или сривове."

Руският президент добави, че страната му съжалява да провала на "Южен поток", от който България е щяла да спечели много. За газовото сътрудничество той подчерта че Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси за България, има възможности за транзит през страната ни и този потенциал трябва да бъде развиван. Путин обаче категорично заяви интереса към размразения проект АЕЦ "Белене":

"Подробно обсъдихме сътрудничеството в атомната енергетика. "Росатом" ще продължи доставките на ядрено гориво за българската АЕЦ "Козлодуй". Ще оказва помощ при модернизацията на тази станция за продължаване на срока на експлоатация на Шести енергоблок. Освен това руската страна е готова да се върне към идеята за реализация на проекта за строителство на АЕЦ "Белене", разбира се, ако ръководството на България приеме съответните решения."

А премиерът Борисов допълни, че става въпрос за пазарен принцип на изграждане на проекта:

"Да търсим съвместно частен инвеститор, който, повтарям, в парите, които сме дали досега за реактора и за площадката, да направим един проект, който на пазарен принцип да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност след 10 години."

По-рано с думите "Приятели, сърдечно ви приветствам на срещата!" Владимир Путин посрещна българската делегация, на която присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът ни в Москва Бойко Коцев. 

Началото на срещата Борисов – Путин бе открито за журналисти. Путин използва възможността да благодари на премиера ни, че се е отзовал на поканата:

"Много се радвам, че след достатъчно дълга пауза приехте нашата покана, след като разговаряхме и с президента Румен Радев се надяваме да се създадат добри условия за развитие на нашите отношения. Има и други сфери, включително икономика, политически контакти, култура, духовно сближаване. Съвсем наскоро отбелязахме 140 години от Освобождението на България от Османско иго и 24 май, Деня на славянската писменост и култура", каза руският президент.

Борисов отбеляза, че през всичките тези години е имал възможност да обменя мисли с домакина си по телефона и сега по някоя от темите се очаква напредък – за Западните Балкани:

"Русия винаги е имала своето голямо влияние и сред хората, и религиозно, така че е хубаво вие да знаете всичко, което правим с колегите в Европа". Отбеляза и доброто сътрудничество в сферата на сигурността: "В борбата с тероризма работим много добре с вашите служби и в сферата на туризма, и в сферата на селското стопанство. Бихме могли доста по добре да работим и да пожелаем успех на Световното първенство! След 10-15 дена светът ще е футбол и столица ще му е Русия", каза Борисов.

По-късно беше съобщено, че премиерът съкращава продължителността на посещението си в Москва. След среща с живеещи в Русия наши сънародници делегацията на Борисов ще отпътува за София тази вечер, вместо утре, както беше планирано. Обяснението е, че го очакват важни ангажименти и срещи.

От звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Ангел Григоров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна