Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Правителството създаде условия за монопол при доставката на плодове и мляко за училищата

Румен Порожанов: Промените са в интерес на българските производители

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Правителството е създало условия за монопол в схемите за доставка на плодове, зеленчуци и мляко за училищата. Това заявиха в своя декларация от парламентарната група на БСП.

Според опозицията с промени в съответната наредба, засягащи условията за кандидатстване по схемите, управляващите поставят под въпрос достъпа на децата до тези продукти и защитават лобистки интереси.

"Защото с тази наредба ще цари пълен монопол на определени производители с цел преразпределение на пазара в България. С тази наредба се отваря още повече ножицата между малкия и големия бизнес", каза Георги Стоилов БСП.

Земеделският министър Румен Порожанов отхвърли обвиненията и посочи, че промените са в интерес на българските производители, защото досега 90 % от доставките са извършвани не от тях, а от търговци.

"За да изпълня това, което министерството е предложило за защита интереса на производителите, се наложи приемането на наредбата по този начин".

Още при общественото обсъждане на наредбата, силно недоволство провокира условието, че фирми, които имат поне 23 доставки на мляко в училищата, могат да са в кръга на новите кандидати за доставки. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна