Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Българските евреи: жива история" скоро ще бъде преведена на български

Снимка: БГНЕС

Книгата "Българските евреи: жива история" скоро ще бъде преведена и на български език. Тя е написана на английски и представлява исторически преглед на съществуването на еврейската общност в България, на достъпен език и е издадена изцяло с дарения. 
       

"Българските евреи: жива история" е богато илюстровано издание. Освен информативна, тя е и сувенирна книга, посочи Цветина Кънева, завеждаща "Връзки с обществеността" на организацията на евреите "Шалом". 

Един от авторите – Клайв Левиев-Сойер – гостува на предаването "12+3". Сойер вече 17 години живее в България и е действащ журналист. 

"Беше истинско откривателско пътешествие. Колкото повече проучвахме темата, толкова повече неща откривахме – сложни въпроси, които имат различно тълкувание – особено около 1943 година и ролята на Цар Борис III", разказа той. "Решихме да приложим богатия си журналистически опит, когато изследваме дискусионни въпроси – да представим възможно най-обективно фактите и да дадем яснота, че има различни тълкувания – както в популярните медии, така и в научните среди", допълни Клайв Левиев-Сойер.

Според автора най-интересното в книгата е "невероятната плетеница, която представлява българската еврейска общност в продължение на хилядолетия".

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна