Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова: Конкретните договорки за отклонение на "Турски поток" се очакват в следващите месеци

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова каза, че конкретните договорености по проекта за отклонение на газопровода "Турски поток" към България се очаква да бъдат направени в следващите месеци.

Съгласие втората тръба на газопровода да стига до българската граница беше постигнато на вчерашната среща в Москва на президента Владимир Путин и премиера Бойко Борисов.

"Няма как в рамките на една такава среща на такова ниво президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да почнат да чертаят трасета, количества. Това просто няма как да се случи. Предстои много сериозна работа на експертно ниво. Входната точка би могла да бъде на Малкочлар и първият етап е Малкочлар - съответно компресорна станция "Странджа". Това са приблизително 10 километра инфраструктура, която към този момент е липсваща  и трябва съответно да се изгради, след което има инфраструктура, която е налична. По-нататък ще видим как би могъл да се реализира този проект и съответно да се изгради това, което е необходимо. Пак казвам, всичко това ще бъде изцяло съобразено с европейските правила, с европейските изисквания", обясни Петкова. 

Руската компания "Газпром" и българската "Булгартрансгаз" ще определят модела на транзитиране и търговия със синьо гориво. Намеренията са европейският лъч на "Турски поток" да захранва бъдещия газов хъб край Варна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени