Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизат в сила наложените от САЩ мита върху вноса на стомана и на алуминий

| обновено на 01.06.18 в 13:01
Американският президент Доналд Тръмп с указа за вносните мита за стомана и алуминий
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес е в сила обявеното вчера решение на Съединените щати да обложат с 25 процента вноса на стомана и с 10 на сто на алуминий от Канада, Мексико и Европейския съюз. Новите такси предизвикаха и първите залпове в търговската война между Вашингтон и неговите западни партньори.

В отговор Канада ще наложи, от 1 юли, наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от Съединените щати - и хранителни, и потребителски, както и за някои промишлени материали.

"Става дума за 16,6 млрд. канадски долара - най-сериозната мярка, която Канада е предприемала в следвоенната ера. Това е много силен отговор, но и пропорционален, реципрочен отговор", обясни канадският външен министър Кристия Фриланд, а премиерът на страната  Джъстин Трюдо определи наложените тарифи като "абсолютно неприемливи".

Като засегната държава, Мексико също предприе ответни мерки, насочени към американски продукти, както и осъди решението на Съединените щати да наложат мита.

Като "брутално и напълно неприемливо" го определи и френският външен министър Жан-Ив ле Дриан.

"Това е едно брутално и неприемливо решение. Това е "законът на силните", но международните отношения не се влияят от него. Международните отношения не са Дивият Запад. Ето защо ние осъждаме това решение и ще предприемем мерки на европейско ниво за противодействие".

От своя страна френският президент Еманюел Макрон нарече тези мерки "незаконни и погрешни" и обяви, че ще разговаря по телефона по-късно по темата по с колегата си Доналд Тръмп.

Междувременно от Европейския съюз предложиха на Световната търговска организация списък с американски стоки, които да бъдат облагани като ответна мярка.

"Ние можем да направим точно същото, както и те", закани се председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Очаква се Брюксел да обяви отговора си на влезлите в сила от днес мита за стоманата и алуминия, въведени от Съединените щати. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени