Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Направи си рай“ – …където смехът има за цел да замаскира трагичната безпомощност

Мариуш Шчигел
Снимка: Полски културен институт

Полският журналист и писател Мариуш Шчигел се срещна с българските си читатели. Авторът на книгите с литературни репортажи за Чехия „Готланд“ и „Направи си рай” дойде в България по покана на издателство „Парадокс“ и Националния център за книгата към НДК като част от Културния календар на Българското председателство на ЕС.
В четвъртък той разказа пред студентите в Софийския университет “Св. Климент Охридски” за литературния репортаж, за обучението в Института за репортаж във Варшава и за работата си в „Газета виборча“. А вечерта взе участие в представянето на своята книга „Направи си рай“ в Литературния клуб „Перото“ на НДК. 
„Направи си рай“ е своеобразно продължение на предишната му „чешка“ книга – „Готланд“ – издадена на български език през 2013 и удостоена с няколко награди: НИКЕ – на читателите през 2007, European Book Prize – 2009 и престижната Gratias Agit на Чешката република.
Книгата „Готланд” е съставена от истории на различни хора, живели в Чехословакия от края на 19 до началото на 21 век. Чрез съдбите им Мариуш Шчигел разкрива историята, културата и народопсихологията на съседната на Полша страна така, както никой турист или пътешественик не би могъл да усети. 
Преводач на двете книги, чрез които българската публика се запознава с полския журналист и писател, е Милена Милева. Благодарение и на нейната работа особеното съчетание на журналистически и белетристични жанрове се разкрива пред нас в целия си блясък. Литературният репортаж е отдавна познат в Полша, а след „Готланд” и „Направи си рай” на Мариуш Шчигел, навярно ще бъде по-широко използван и от някои български автори. Резултатът си заслужава. Мариуш Шчигел (1966 г.) е основател на Института за репортаж във Варшава, който организира семинари и обучение за журналисти и е автор на шест книги, преведени на 19 езика. Носител е и на над 20 награди за журналистика. 
„Направи си рай“ се фокусира върху днешните чехи и тяхната „култура на радостта и тъгата, където смехът има за цел да замаскира трагичната безпомощност“. Книгата е симбиоза от личен дневник, есе и репортаж. Самият Шчигел изтъква, че текстът не е обективен, а е преди всичко книга за „една страна, която го очарова и един народ, създал културата си, за да се пребори с депресията“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна