На 2 юни от 11 часа

Защо всички деца обичат ударните инструменти

Радосвет Кукудов гостува в "Радиокафе"
Снимка: БНР

Дойде време и за финалния концерт от изключително успешния образователен проект на Музикалната къща на БНР "По следите на таланта". Той е замислен от Петя Цветанова, която успя да събере един много креативен екип и за някои от предишните концерт (всички досега се проведоха в Националната галерия) се "наложиха" допълнителни представление поради големия интерес. Тази музикално-образователна поредица "вървеше" успоредно с постоянните срещи на деца от софийските училища и детски градини със съставите на БНР по време на генералните репетиции за големите концерти.


Този път под светлината на прожекторите са ударните инструменти и тези, които свирят на тях. Затова и поканихме в сутрешното ни "Радиокафе" Радосвет Кукудов, който от няколко години е водач на тази група в Симфоничния оркестър на БНР (в чийто състав той е от 27 години - "иначе казано, откакто бях втори курс в Консерваторията"). Чуйте какво разказа той (с едно специално включване на Петя Цветанова по телефона) за програмата, за участниците, за ключовата династия Палиеви (благодарение на Добри Палиев и неговите наследници имаме толкова добре научени и успешни изпълнители на ударни интрсументи). Говорим за огромния интерес към изучаването на ударни инструменти в музикалното училище в момента (когато почти всички останали инструменти, освен китарата, са в криза и няма достатъчно желаещи да свирят на тях), за това, че последната година са приети цели 7 "ударняци". Радосвет разяснява в аванс, че се започва с малкото барабанче, после се добавя ксилофона и след това се разкрива целия голям свят на ударните интрументи, "за свиренето на всеки от които се изисква различна техника" - тимпани, маримба...списъкът е дълъг и интересен.

СнимкаИмето на съботния концерт неслучайно е "Ритмичното букварче" - и за това ще разберете повече като чуете гостуването на Радосвет Кукудов. Ще чуете и за напрегнатия ритъм на живот на тези, които в момента са младите надежди в тази сфера и как те тичат от участие на участие, за широките възможности, които се откриват пред свирещите на ударни инструменти (те са навсякъде, във всеки стил - от класическата музика, през джаза, народната музика, рока...) и за някои, които започнали с ударните и за продължили към впечатляваща композиторска кариера (като Христо Йоцов и Румен Бояджиев).

Концертът (или по-скоро музикално-образователният спектакъл)  "Ритмичното букварче" е на 2 юни от 11 часа в Първо студио на БНР. Входът за деца до 12 години е безплатен, билети трябва да си вземат техните родители (но няма да съжаляват).

Още от категорията

Маймунски приказки

В седмицата от 13 до 17 август в „Ранобудно петленце“ ще звучат приказки за маймунки от цял свят. В понеделник се събудете с веселата английска приказка за „Маймунката Джако и палачинките“. Италианската приказка „Маймунският дворец“ ще звучи във вторник, на 14 август . „Това се е случило много отдавна, когато животните, също както и хората,..

публикувано на 12.08.18 в 09:05

Камъните от Ардър

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131102_Istoria na izkustvoto.mp3 В началото на миналия век, при реставрация на стара църква в град Ардър, Швеция, работниците откриват големи каменни блокове с нарисувани фигури и надписи. Рисунките са сцени от скандинавската митология – на един от тях е изобразено как богът на мълниите и гръмотевиците, Тор, пие вино от..

публикувано на 10.08.18 в 09:30

Приказки за звездите в „Ранобудно петленце“

Когато богът на слънцето свърши дневният си път и се спусне към прекрасния си дворец, за да си почине, по небето тръгва с колесница, запрегната с черни коне, богинята на нощта Нукта. Идва и луната в своята дълга бяла дреха с лунен сърп на челото, а край нея се тълпят звездите – младите синове на богинята Зора, които рисуват фигури и разказват истории…..

публикувано на 05.08.18 в 08:35

Внимание! Чифтояди в Детското.БНР!

За тези от вас, които са проспали някое и друго неделно детско предаване, сме подготвили повторения с любими наши гости и герои. Тази неделя, на 5 август, ще ви срещнем отново с чифтоядите ! Те имат огромен апетит. Идват чак от Чехия и са герои на чешкия автор Павел Шрут. Ще ви запознаем и с техния художник Галина Миклинова, автор на илюстрациите на..

публикувано на 04.08.18 в 08:30
Чиченица (в превод от езика на маите – „в устата на кладенеца на Ица“) е бил политически и културен център на маите в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.

Пернатият змей от Чиченица

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131026_Istoria na izkustvoto.mp3 В деня на пролетното равноденствие, още преди изгрев слънце, тълпи от хора се събират край пирамидата Кукулкан в древния град на маите Чиченица, за да наблюдават чудото на Пернатия змей. Щом слънцето се покаже на небето, странна зигзаговидна сянка сякаш пропълзява в четирите краища на..

публикувано на 03.08.18 в 10:35

Бъдете с Детското.БНР и през лятото!

Фокус – мокус! Според Вас какво се случва, когато фокусниците объркат магиите? Тази събота, на 4 август, ще си говорим за илюзионното изкуство, за най-прочутите фокусници и за най-старите фокуси. Ще останем на вълшебни честоти, за да Ви запознаем с един господин. Неговото име е Колбаба. След това ще тръгнем по стъпките на цивилизацията, за да научим защо..

публикувано на 03.08.18 в 08:30

Индиански приказки в „Ранобудно петленце“

В края на юли и началото на август в „Ранобудно петленце“ сме Ви подготвили няколко приказки на коренното население на Северна и Южна Америка – индианците. В понеделник, на 30 юли , се събудете с немската легенда „Раковината на изобилието“, в която се разказва как някога рибарите изловили всичката риба в Северно море. Много отдавна на морския бряг..

публикувано на 29.07.18 в 08:35