На 2 юни от 11 часа

Защо всички деца обичат ударните инструменти

Радосвет Кукудов гостува в "Радиокафе"
Снимка: БНР

Дойде време и за финалния концерт от изключително успешния образователен проект на Музикалната къща на БНР "По следите на таланта". Той е замислен от Петя Цветанова, която успя да събере един много креативен екип и за някои от предишните концерт (всички досега се проведоха в Националната галерия) се "наложиха" допълнителни представление поради големия интерес. Тази музикално-образователна поредица "вървеше" успоредно с постоянните срещи на деца от софийските училища и детски градини със съставите на БНР по време на генералните репетиции за големите концерти.


Този път под светлината на прожекторите са ударните инструменти и тези, които свирят на тях. Затова и поканихме в сутрешното ни "Радиокафе" Радосвет Кукудов, който от няколко години е водач на тази група в Симфоничния оркестър на БНР (в чийто състав той е от 27 години - "иначе казано, откакто бях втори курс в Консерваторията"). Чуйте какво разказа той (с едно специално включване на Петя Цветанова по телефона) за програмата, за участниците, за ключовата династия Палиеви (благодарение на Добри Палиев и неговите наследници имаме толкова добре научени и успешни изпълнители на ударни интрсументи). Говорим за огромния интерес към изучаването на ударни инструменти в музикалното училище в момента (когато почти всички останали инструменти, освен китарата, са в криза и няма достатъчно желаещи да свирят на тях), за това, че последната година са приети цели 7 "ударняци". Радосвет разяснява в аванс, че се започва с малкото барабанче, после се добавя ксилофона и след това се разкрива целия голям свят на ударните интрументи, "за свиренето на всеки от които се изисква различна техника" - тимпани, маримба...списъкът е дълъг и интересен.

СнимкаИмето на съботния концерт неслучайно е "Ритмичното букварче" - и за това ще разберете повече като чуете гостуването на Радосвет Кукудов. Ще чуете и за напрегнатия ритъм на живот на тези, които в момента са младите надежди в тази сфера и как те тичат от участие на участие, за широките възможности, които се откриват пред свирещите на ударни инструменти (те са навсякъде, във всеки стил - от класическата музика, през джаза, народната музика, рока...) и за някои, които започнали с ударните и за продължили към впечатляваща композиторска кариера (като Христо Йоцов и Румен Бояджиев).

Концертът (или по-скоро музикално-образователният спектакъл)  "Ритмичното букварче" е на 2 юни от 11 часа в Първо студио на БНР. Входът за деца до 12 години е безплатен, билети трябва да си вземат техните родители (но няма да съжаляват).

Още от категорията

Ах, морето...

В предаването ни "Радиолексикон" най-накрая стигнахме до любимата тема за лятната ваканция и... любимото МОРЕ От малчуганите от 7-а детска градина „Детелина“ разбрахме важните неща, които трябва да знаем когато отиваме на море. Заедно с децата поплувахме с делфини, открихме 2-3 пиратски съкровища и спасихме тежко пострадали пингвини.

публикувано на 18.06.18 в 17:53

Най-добрите детски произведения за 2018 година

Финалът на 35-ия конкурс за детско литературно творчество на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио – „Искри“ 2018 събра, на 17 юни, в Литературен клуб „Перото“ в НДК, деца от цяла България. Отличени бяха общо 22 деца от Бургас, Варна, Добрич, Стара Загора, Сливен, Търговище, Казанлък и София. В Детската редакция на БНР пристигнаха, по..

публикувано на 18.06.18 в 14:25

Слънчеви приказки в „Ранобудно петленце“

В седмицата от 18 до 22 юни „Ранобудно петленце“ ще Ви буди със слънчеви приказки. Някога, много отдавна, в Сияйната долина до дълбоко езеро, имало огромна черница, в която живеели десетте слънца. Но една сутрин нещо се объркало и незнайно защо на небето изгряло не едно, а всичките десет! В понеделник, на 18 юни , слушайте китайския мит „Стрелецът и..

публикувано на 17.06.18 в 09:30
Статуята на крал св. Ласло в Székesfehérvár в малкия площад зад градината на Епископския дворец.

Легенда за свети Ласло

1068 година. Голям отряд кумани и печенеги са навлезли в границите на Унгарското кралство от изток, ограбили са няколко селища и доволни се връщат към черноморските степи. Унгарският крал Соломон обаче ги чака в засада близо до град Керлес. Започва бой. Заедно с краля са и неговите братовчеди, херцозите Геза и Ладислав. Грабителите са разбити, плячката им..

обновено на 15.06.18 в 09:23

Лятна куклено-театрална школа отваря врати на 18 юни

Столичният куклен театър организира за първи път Лятна куклено-театрална школа "Куклени вълшебства",  която ще твори от 18 юни до 13 юли 2018 г. в сградата на театъра на ул. „Ген. Гурко“ 14 всеки работен ден от 10 до 17 часа. По време на занятията артисти от  театралната трупа ще въведат децата във вълшебния свят на кукления театър, ще им..

публикувано на 12.06.18 в 14:44

Децата се сприятеляват лесно, но как си избират приятелите

В най-детското предаване в ефира на Радио София "Радиолексикон" говорихме с нашите приятели от 7-а детска градина "Детелина" за ПРИЯТЕЛСТВОТО Какво е приятелството всъщност? Нещо, "без което светът няма да е същото", както казват децата. Малчуганите разказаха как са открили своя най-добър приятел и защо са избрали точно него от всички останали..

публикувано на 11.06.18 в 18:25

Приказки за принцове

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 11 до 15 юни, сме Ви подготвили приказки за принцове! В тях, разбира се, има също принцеси и дракони. В понеделник, на 11 юни , ще звучи италианската приказка „Принцът – рак“. Във вторник, на 12 юни , ще ви разкажем португалската приказка за един много умен принц и неговите алчни и глупави царедворци. Тя се..

публикувано на 10.06.18 в 08:20