На 2 юни от 11 часа

Защо всички деца обичат ударните инструменти

Радосвет Кукудов гостува в "Радиокафе"
Снимка: БНР

Дойде време и за финалния концерт от изключително успешния образователен проект на Музикалната къща на БНР "По следите на таланта". Той е замислен от Петя Цветанова, която успя да събере един много креативен екип и за някои от предишните концерт (всички досега се проведоха в Националната галерия) се "наложиха" допълнителни представление поради големия интерес. Тази музикално-образователна поредица "вървеше" успоредно с постоянните срещи на деца от софийските училища и детски градини със съставите на БНР по време на генералните репетиции за големите концерти.


Този път под светлината на прожекторите са ударните инструменти и тези, които свирят на тях. Затова и поканихме в сутрешното ни "Радиокафе" Радосвет Кукудов, който от няколко години е водач на тази група в Симфоничния оркестър на БНР (в чийто състав той е от 27 години - "иначе казано, откакто бях втори курс в Консерваторията"). Чуйте какво разказа той (с едно специално включване на Петя Цветанова по телефона) за програмата, за участниците, за ключовата династия Палиеви (благодарение на Добри Палиев и неговите наследници имаме толкова добре научени и успешни изпълнители на ударни интрсументи). Говорим за огромния интерес към изучаването на ударни инструменти в музикалното училище в момента (когато почти всички останали инструменти, освен китарата, са в криза и няма достатъчно желаещи да свирят на тях), за това, че последната година са приети цели 7 "ударняци". Радосвет разяснява в аванс, че се започва с малкото барабанче, после се добавя ксилофона и след това се разкрива целия голям свят на ударните интрументи, "за свиренето на всеки от които се изисква различна техника" - тимпани, маримба...списъкът е дълъг и интересен.

СнимкаИмето на съботния концерт неслучайно е "Ритмичното букварче" - и за това ще разберете повече като чуете гостуването на Радосвет Кукудов. Ще чуете и за напрегнатия ритъм на живот на тези, които в момента са младите надежди в тази сфера и как те тичат от участие на участие, за широките възможности, които се откриват пред свирещите на ударни инструменти (те са навсякъде, във всеки стил - от класическата музика, през джаза, народната музика, рока...) и за някои, които започнали с ударните и за продължили към впечатляваща композиторска кариера (като Христо Йоцов и Румен Бояджиев).

Концертът (или по-скоро музикално-образователният спектакъл)  "Ритмичното букварче" е на 2 юни от 11 часа в Първо студио на БНР. Входът за деца до 12 години е безплатен, билети трябва да си вземат техните родители (но няма да съжаляват).

Още от категорията

Бийтбокс и барабани в детския образователен концерт на БНР

Българското национално радио организира безплатната програма за най-малките. Бийтбокс със Скилър и барабани с Борислав Петров ще звучат във втория концерт от Детската образователна програма на БНР на 20 октомври, събота, от 11.00 ч. в Първо студио на Националното радио. Участието на децата и техните родители е безплатно. Световният шампион по..

публикувано на 18.10.18 в 12:23
„Страшният съд“ на Микеланджело

Микеланджело и Сикстинската капела

Когато папа Юлий Втори възлага на Микеланджело да изрисува цилиндричния свод на Сикстинската капела, параклиса в резиденцията на папите в Апостолическия дворец, художникът има известни колебания дали да приеме поръчката. Макар и да има опит в рисуването на фрески от работата си в ателието на художника Гирландайо и от поправката на фреските за Залата на..

публикувано на 17.10.18 в 08:25

Защо кучетата се подушват при среща

„Защо кучетата се подушват при среща“ e приказка, която идва от Португалия, и заедно с други любими наши приказки ще може да я чуете в седмицата от 15 до 19 октомври. В понеделник сутрин, на 15 октомври, се събудете с историята на Стела Димитриаде „Новите обувчици“ , в която се разказва за едни много непослушни лачени обувки. Представяте ли си, че на..

публикувано на 14.10.18 в 08:20

Неделно приключение в страната Джуджетия

Джуджетата са малки същества, облечени в дълги до земята цветни костюми, лицата им са покрити с гъсти бради, а на главите си носят шапка със звънче. Някои от тях са толкова дребни, че ако не си гледаш в краката, може да ги настъпиш. Тогава стават много сърдити и дори си отмъщават. Целят те с лешници или жълъди или нарочно ти слагат пръчка в краката, за да..

публикувано на 12.10.18 в 08:50

Замъкът на Барбароса

Хайредин Барбароса бил много известна фигура през XVI век. Османски велможа и адмирал на флота при управлението на Сюлейман I, той наследява след смъртта на по-големия си брат Арудж цял пиратски флот от няколко хиляди души. Именно като пиратски предводител, се прочува в тогавашна Европа. Нападал кораби, малки рибарски лодки и галери. Славата му на..

публикувано на 10.10.18 в 08:55

Есенни приказки в „Ранобудно петленце“

Чували ли сте някога за господин и госпожа Винигър, които живеели буркан за туршия. Това било много отдавна, когато светът бил още млад, а хората правели каквото си искат… Английската приказка „Малките Винигър“ слушайте в понеделник, на 8 октомври . Във вторник, на 9 октомври , ще чуете историята на един гъбен охлюв, главен герой в словашката..

публикувано на 08.10.18 в 16:05

Имате ли си любима дреха...

Най-детското предаване в ефира на Радио София "Радиолексикон" започна новия си сезон с нови, ентусиазирани събеседници - децата от 29-а детска градина „Слънце“ в столичния квартал "Изток": Дебютът им бе с една тема, която засяга всички нас - защо хората трябва да носят дрехи… - за да не са голи навън; - защото навън е много студено; - защото..

публикувано на 08.10.18 в 15:39