Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 18 години завръщане на пловдивска сцена

Аглика Генова и Любен Димитров: Винаги се опитваме да има изненада за всеки

Срещата със софийската публика е на 6 декември

Аглика Генова и Любен Димитров
Снимка: официален профил


Рахманинов, Бърнстейн, Дебюси, Гершуин. Това са композиторите, чиито произведения са включени в  програмата на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров за завръщането им на пловдивска сцена. След осемнайсет години - на 4 юни, те отново ще свирят в града под тепетата в рамките на Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща".

За избора на програмата Аглика обяснява, че тя е едно съчетание между композитори, които са свързани по между си драматично или чисто житейски. Това на което обаче са останали верни в досегашния си артистичен и творчески път е, че винаги са се опитвали да има по една малка радост или изненада за всеки, т.е. "всеки да намери радостта в музиката, в даденото произведение. Да не мислим еднопосочно, а да мислим за това колко различни са хората в нашата прекрасна публика". На въпрос: Кои са основните критерии при подготвянето на една концертна програма? Любен отговаря така: "По принцип отчитаме големи рождени дати или датата на кончината на големи композитори. Това е чистата фактология. Винаги се опитваме да си представим и да се поставим на мястото на хората в публиката, и най-вече на тяхното емоционално възприятие."  

За Любен добре организираните класически фестивали са като фарове, които показват на обществото пътя към неговото културно осъзнаване и към интелектуалното му спасяване от многото безсмислия, които за съжаление ни обкръжават в ежедневието ни.

След Пловдив - през месец юли Аглика и Любен отново ще бъдат в България - този път в лятната академия "Алегра" в Русе. Там за пореден път ще имат майсторски класове, като сега ще преподават соло и дуо пиано. По думите на Аглика желаещите са били много и записаните са повече - 14 човека. Интересно е обаче че те идват от различни места: от Русия, Азия,  Италия. За първи път има и турско участие. "Това са радостни неща за академията и за нас като доценти", уточнява Аглика.
Има новини и за софийската публика. На 6 декември многобройните им почитатели ще могат да ги слушат в зала "България", като на сцената заедно с тях ще бъде Софийската филхармония.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна