Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С традиционно всенародно поклонение на Околчица ще бъде отбелязан Денят на Ботев

Снимка: Ива Антонова, БНР

Точно в 12.00 часа днес, в продължение на 2 минути, сирените, в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната, с изключение на влаковете, следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

С традиционното всенародно поклонение на връх Oколчица във Врачанския Балкан ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. То ще започне с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Тържествени слова ще произнесат председателят на парламента Цвета Караянчева, кметът на Враца Калин Каменов и Атанас Катрафилов - наследник на ботев четник. 

Очаква се на Околчица да се съберат хиляди хора от цялата страна. Предимно пеша или с велосипеди към историческия връх ще потеглят и много врачани.  След сирените венци и цветя ще бъдат поднесени на паметника на Околчица. В параклиса в подножието на върха ще бъде отслужено кратко заупокойно моление за загиналите за свободата на България.

142-ата годишнина от подвига на Христо Ботев ще бъде отбелязана в родния му град Калофер с митинг-поклонение. С военна церемония от Националния  музей "Христо Ботев" ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Пред паметника на поета - революционер ще бъдат поднесени венци и цветя. 

Във Велико Търново ще бъдат положени основите на паметник на Христо Ботев и на загиналите за свободата. Монументът ще бъде в центъра на старата столица в градинката до пощата. Идеята е на общинския комитет "Васил Левски". Скулптурата на Христо Ботев е дело на Венелин Василев. Била е направена за старото военно училище, а след неговото преместване е съхранявана в склад на Националния военен университет. В старата столица са живеели съпругата и дъщерята на българския поет и революционер - Венета и Иванка Ботеви. Велико Търново е първият град, в който през 1887 година се чества 2 юни като ден на Ботев и на загиналите за свободата 
В Плевен почит ще бъде отдадена с военен ритуал и панихида пред бюст-паметника на великия българин. Млади възрожденци в униформа на Ботеви четници ще рецитират стихове на поета-революционер. Церемонията започва в 11:30 часа с военен ритуал и панихида. Учениците от най-голямото начално училище в града - "Христо Ботев", ще са облечени като четници.
В Кюстендилска област  ще прозвучат над 100 сирени. Те вече са проверени и профилактирани. Почти всички са електромеханични, а някои се управляват на ръка. В областта все още нямат доставени от модерните сирени с гласово оповестяване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна