Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Прелиаско: Политическите решения, а не балансът в парламента, ще определят живота на правителството в Италия

Европейската комисия трудно уцелва правилния тон в посланията си към италианците

| обновено на 02.06.18 в 11:30
Италианския Сенат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Колко дълъг ще е животът на новото италианско правителство, съставено от "Лига"-та и движението "Пет звезди", ще зависи най-вече от политически решения. Това мнение изрази в интервю за предаването "Събота 150" Лоренцо Прелиаско, преподавател по изборни стратегии и комуникации в университетите в Болоня и Торино. Според него правителството ще разчита на парламентарна подкрепа от останалите партии само по някои специфични въпроси, които съвпадат с възгледите на партиите:

"Колко дълго ще живее това правителство, ще зависи повече от политически решения, отколкото от съотношението на силите в парламента. Не изключвам животът му да се окаже съвсем кратък! Ако да речем в началото на 2019 година Салвини сметне, че ще спечели повече, ако предизвика предсрочни избори, може да видим такива избори преди или по време на гласуването за Европейски парламент през май. Ще видим след приемането на бюджета в края на тази година".

Прелиаско коментира защо Ди Майо промени така бързо позицията си - от призиви за импийчмънт на президента към съставяне на компромисно правителство:

"Според мен Ди Майо бе наясно, че предсрочни избори след няколко месеца представляват заплаха за движението "Пет звезди" предвид обществените нагласи. Някои анкети показаха, че "Лигата" може да задмине "Петте звезди" и да заеме мястото им на най-голяма партия. Опасението, че няма да има втора възможност да състави правителство, подтикна Ди Майо да промени предложенията си за министри."

Лоренцо Прелиаско обясни причината Салвини да се съгласи на компромис, след като преди настояваше за назначаване на евроскептика Паоло Савона за министър на икономиката:

"Що се отнася до Лигата, те не искаха избори през лятото, защото  в края на юли електоратът им се изнася от големите градове на Север. Имаше и натиск от партийната база и от местните структури за формиране на кабинет вместо да се ходи на нови избори, които можеха да са доста успешни за Салвини, защото обществената подкрепа за него е по-висока от всякога."

През март "Лигата" спечели 17 процента от гласовете, а днес анкетите ѝ дават над 24%. Според преподавателя по изборни стратегии и комуникации бързото нарастване на подкрепата се дължи на поведението на Салвини след изборите:

"Хората смятат, че в сравнение с останалите италиански политици той се държи най-добре. С него Лигата може да спечели гласове не само от привържениците на "Форца, Италия", но също така и от "Петте звезди"."

Според Прелиаско, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е улучил правилния тон със заявлението, че италианците могат да подобрят положението си, ако работят по-упорито и не обвиняват Европа:

"Юнкер говори за южните райони на Италия, че там италианците трябва да работят по-усилено, че трябва да има по-малко корупция и повече сериозност, за да бъдат постигнати резултати. Но и това изявление бе възприето като обидно за Италия от страна на един от най-висшите представители на европейските институции. Това в известен смисъл обяснява нарастването на подкрепата за Салвини."

Според експерта е възможно Салвини да се опита да обвини ЕС заради това, че досега Италия бе оставена да се справя сама с мигрантите:

"Вероятно ще се опита да обвини Европейския съюз за начина, по който се е спряваше с мигрантския проблем досега. За факта, че Италия бе оставена да се справя сама с мигрантите, прииждащи от южното Средиземноморие. Сега обаче той е вече в управлението. Ще бъде министър на вътрешните работи и като такъв ще бъде пряко отговорен за имиграцията и сигурността. Така че не съм сигурен, че ще бъде лесно за него да обвинява Европа, след като прекара на власт няколко месеца или няколко години."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна