Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 69 са загинали и стотици са ранени след изригването на вулкана Фуего в Гватемала

В Гватемала е обявен тридневен национален траур в памет на загиналите

| обновено на 05.06.18 в 10:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 69 достигна броят на жертвите на вулкана Фуего в Гватемала, предаде АФП. По данни на директора на гватемалския Институт за съдебна медицина Фануел Гарсия, пострадали са 46 души, а десетки се водят още за безследно изчезнали. Различни източници съобщават и за над 300 ранени. 

Потокът от лава е преминал през няколко малки селища и земеделски площи, като броят на пострадалите и конкретните щети тепърва ще стават ясни.

Оцеляла жена описа трудната ситуация, в която се оказали много от пострадалите.

„Не всички успяха да избягат. Мисля, че бяха затрупани. Видяхме лавата да залива полетата с царевица и се затичахме към един хълм“.

Вулканът се намира на 40 километра от столицата Гватемала Сити, която също е покрита с прах, а международното летище „Аурора" е затворено.

Президентът Джими Моралес обясни, че се обмисля въвеждане на извънредно положение.

„В 16.00 часа, когато бяхме информирани за тежкото положение, предприехме евакуация. Панорамата беше много добра тази сутрин и следобеда. Падаха само малко пепел и пясък. Не смятахме, че това предполага евакуация на хора, докато не видяхме потока лава“, обясни генералният секретар на Националната агенция по бедствията.

В Гватемала е обявен тридневен национален траур в памет на загиналите от изригването на вулкана Фуего.

Няма данни за пострадали български граждани в резултат на изригването, съобщават от МВнР. От българското посолство в Мексико, акредитирано и за Гватемала, препоръчват на сънародниците ни  да се запасят с достатъчно количество храна и вода и да следват указанията на местните власти за справяне с бедствието.

Допълнителна актуална информация за възможностите за оказване на съдействие може да бъде получена на денонощните дежурни телефони  на мисията ни в Мексико.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна