Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пловдив чете" най-новите книги на 37 издателства

16-то издание на литературния фестивал  „Пловдив чете“ стартира на 11 юни. В рамките на едноседмичния форум, 37  издателства от страната ще представят най-новата  си продукция на 14 щанда пред Централна поща. 

Организатор на фестивала е издателство „Жанет 45“ с подкрепата на Министерството на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

За първи път тази година в рамките на „Пловдив чете“ ще се проведе литературен клуб  на открито да Цар Симеоновата година, в който всеки желаещ може да участва, както и представяне на книга на територията на Тютюневия град.  Програмата е изключително богата и разнообразна и включва срещи с автори, сред които живеещия в Турция писател и преводач  Хюсеин Мевсим, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, македонски и хърватски писатели.

Снимка

Официалното откриване на фестивала ще се състои на Античния театър на 12-ти от 20 ч, в присъствието на министъра на културата Боил Банов. На официалната церемония ще бъдат връчени и две награди „Орфеев венец“ и „Златна четка“ за оформление на книга, като наградите – съответно 5 000 и 2 500 лв. са осигурени от спонсори. Специално за гостите на „Пловдив чете“ концерт ще изнесе  група „Фондацията“ .

За  осъществяване на фестивала Община Пловдив е предоставила около 38 000 лв, а Министерство на културата  – 10 000лв.

Шатрите с книги ще работят през цялата седмица от 10 до 20 ч., а издателствата предвиждат отстъпка до 20 %. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени