Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Незабравените лица на спасението" е посветена на 75-годишнината от спасяването на българските евреи

По повод 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи Организацията на евреите в България издаде сборника "75 години. Незабравените лица на спасението", посветен на познатите и непознати жени и мъже, които с риск за собственото си благополучие предотвратиха депортацията на своите сънародници от еврейски произход и с доблестните си действия спасиха над 48 000 човешки живота. 

В интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Максим Бенвенисти, председател на Фондация "Цедака" за оцелелите от Холокоста в България, каза: 

"Успяхме да направим 79 персонални биографии и 6 биографии на персонални организации. Не сме мислили предварително да бъдат толкова, просто така се получи. За толкова ни стигнаха времето и силите. Надявам се следващите поколения да допълват този списък. Трябва да се постараем да извадим колкото се може повече имена".

Целта, която си поставихме при подбора на имената, бе да се стараем да представим цялото разнообразие на хората, които участват в акта на спасението, който не еднократен акт, а процес, коментира за "Хоризонт" Румяна Христиди, ръководител на специалността "Хебраистика“ към Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски": 

"Представили сме не само колективните усилия на Светия синод на Българската православна църква, на Съюза на лекарите, на художниците, на адвокатите, но и многото индивидуални усилия. Може би за пръв път в българската история виждаме обединение на хора от крайнолевия до крайнодесния политически спектър с напълно противоположни политически възгледи, които се обединяват в защита на българските евреи, т.е. в този сборник имаме представители на крайнолявото и на левия спектър като Любен Дюкмеджиев, Тодор Поляков и много други, но в същото време и привърженици на двореца. Имаме съветника на цар Борис Трети – Любомир Лулчев, сестри Чомакови, които са придворни дами на царицата. Имаме народни представители от т.нар. "опозиция" в 25-ото Народно събрание. В същото време имаме дипломати, които са служители в Консулска дирекция на Министерство на външните работи, които са помагали с издаване на транзитни визи".

Цялото интервю с Максим Бенвенисти и Румяна Христиди можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна