Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ: Няма данни на българския пазар да се търгуват опасни храни

БАБХ няма данни на българския пазар да се реализират опасни храни към момента, каза д-р Александрина Борисова – началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ при Българската агенция за безопасност на храните.

„Официалният контрол, който осъществяваме, е ежедневен и постоянен и в случай, че има храна, която дори и в минимален аспект би могла да застраши здравето на потребителите, обществеността ще бъде осведомена. Интересна е темата със зеленчуците – внос от Турция. Не случайно те подлежат на специален контрол, съгласно изискването на европейското законодателство. Мога да твърдя, че на територията на страната, предвид контрола, който се извършва на граничния пункт, не се допускат пратки, при които е установено завишено съдържание на пестициди или замърсители“.

За миналата година са взети над 363 проби за пестициди, от които има 5 несъответстващи – при карфиол, маруля и лимони, каза д-р Борисова и допълни, че пратките са иззети от пазара и са унищожени.

При проверките на продуктите по БДС има констатирани несъответствия. Продуктите са изтеглени от пазара и са етикетирани като конвенционални, т.е. не носят претенцията, че са произведени по различни стандарти, каза още тя.

„За тази година има над 350 броя проби, които трябва да изпълним. Изпитаните проби до момента са около 80. Има 6 несъответствия, които са при млечни продукти, и при продукти, произведени по стандарт „България“ -  хлебните продукти и брашното“.  

Тя посъветва потребителите да купуват храни от регламентирани обекти, особено в летния сезон. В случай на нарушения, да сигнализират съответните органи.  

„Независимо от температурата на околната среда, месото и всеки друг, който изисква хладилно съхранение, трябва да се съхранява целогодишно при необходимите условия. Вниманието ни през летните месеци е насочено към обектите за търговия на дребно, особено в регионите, където туристите стават повече. Потребителите да бъдат внимателни“.

В рамките на Българското европредседателство в София заседава Консултативният съвет на европейския орган за безопасност на храните.

От звуковия файл можете да чуете интервю на Диана Дончева с д-р Александрина Борисова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна