Бисер Петков: Държавата може да постигне съгласие с бизнеса за премахване на минималните осигурителни доходи

Бисер Петков:
Снимка: БГНЕС

Държавата може да постигне съгласие с бизнеса и синдикатите за премахване на минималните осигурителни доходи при определени условия. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков:

"Ако ние имаме по-добре регламентирано колективно трудово договаряне на секторно ниво, тогава можем да постигнем съгласие по отношение отварянето на модовете, така че сега разговорът се води по-широко по всички актуални теми в социалния диалог не само по темата за механизъм за определяне на минимална работна заплата". 

Минималните доходи, върху които трябва да се плащат осигуровки, се определят всяка година в преговори между социалните партньори.

От две години работодателските организации бойкотират преговорите и настояват тези минимални осигурителни доходи да отпаднат.

 
Още от категорията
 Димитрис Аврамопулос

Аврамопулос: Има нарастване на миграционния натиск в някои от страните от Западните Балкани

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че има известно нарастване на миграционния натиск в някои от страните от Западните Балкани: "Наистина, в последно време забелязваме увеличение на пресичането на границите, по-точно при Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. И макар броят на тези, които ги прекосяват, да не е все още..

публикувано на 19.06.18 в 18:32
Българските президент Румен Радев на срещата си в Братислава със словашкия си колега Андрей Киска

Румен Радев: Безкомпромисно засилване на охраната на външните граници на ЕС

Охраната на външните граници на ЕС трябва да се засили безкомпромисно, заяви днес президентът Румен Радев в Братислава, на съвместна пресконференция със словашкия си колега Андрей Киска. Радев и Киска бяха единодушни, че ЕС се нуждае от единно решение по отношение на миграционната политика. „Европа най-сетне започна да осъзнава значимостта..

публикувано на 19.06.18 в 18:26

Илхан Андай: Ердоган има и план Б за тези избори

В Турция всичко е възможно, дори да ни се струва абсурдно, каза в предаването „Нещо повече“ Илхан Андай – главен редактор на сайта „24 Родопи“, относно предстоящите тази неделя извънредни избори в Турция. Според него най-вероятно ще се стигне до балотаж: „Всичко е възможно – и Ердоган да спечели, и Ердоган да бъде съборен на втория тур от..

публикувано на 19.06.18 в 17:41
Лимузина, в която се смята, че е Ким Чен-ун, напуска държавната резиденция за гости в Пекин.

Ким информира Си за преговорите с Тръмп

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун информира днес на среща в Пекин китайския президент Си Цзинпин за историческата си среща с US президента Доналд Тръмп, като визитата показва усилията на Китай да остане в центъра на набралата скорост ядрена дипломация, предаде АФП. Третото пътуване на Ким до Китай от март тази година идва в момент, когато..

публикувано на 19.06.18 в 17:10
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Вотът на недоверие трябваше да е на социална тема

Никакви изненади не очаквам от вота на недоверие на тема „Сигурност“, който БСП ще внесе утре. Той е просто за напомпване на мускулите на БСП. Това коментира в предаването „Нещо повече“ доц. Иво Инджов – преподавател във Великотърновския университет. Според него вотът е трябвало да бъде на социална тема: „В сферата на сигурността се натрупаха..

публикувано на 19.06.18 в 17:08

Законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана, не получи подкрепа

Законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова, не получи на днешния Национален съвет за интеграция на хората с увреждания никаква подкрепа – нито от представителните организации на хората с увреждания, нито от синдикати и работодатели, нито от Министерството на финансите. Основният мотив беше, че това е закон на парче,..

обновено на 19.06.18 в 17:05
Франс Тимерманс и Кристиан Вигенин

Франс Тимерманс постави висока оценка на Българското европредседателство

Заместник -председателят на ЕК Франс Тимерманс постави висока оценка на Българското европредседателство. Пред делегатите на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София той заяви: "Българското председателство и парламентарното му измерение са истински успех". На въпрос на „Хоризонт“ как приема..

обновено на 19.06.18 в 16:52