Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов откри нов завод за 36 млн. лева в индустриалната зона в Божурище

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

С над 2 млрд. лева е ръстът на чуждите инвестиции в България. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при откриването на нов завод в индустриалната зона в Божурище, собственост на немски инвеститор. Новото производство е изградено с 18 милиона евро собствени средства на компанията, която разкрива и 150 нови работни места.

Община Божурище е поставила рекорд, като само за три дни е издала строителното разрешително, а шест месеца след това предприятието вече е готово.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев посочи, че през 2017 година общите чужди инвестиции в нови производства и разширение и модернизация на съществуващи чужди фирми е 20,6 милиарда лева:

"Толкова за политическия мит, че има отлив на инвестиции и капитали от страната ни".

Премиерът Борисов посочи, че за по-голяма сигурност, която да гарантира и чуждите инвестиции, България кандидатства за еврозоната, като се обърна към собствениците на фирмата:

"Днес в Мюнхен трябваше да имаме среща с вашия премиер-министър, отложихме я, за да може да ви посрещнем тук. Вие сте тук с близо 40 милиона лева, така че сте ни по-ценни от него. Благодаря, че сте тук, обичам да гледам българското до немското знаме, и на ЕС, това ме прави истински щастлив. За радост инвестициите вече са в заводи, във фабрики, производство, а не в сферата на услугите".

Баварският държавен министър на икономиката, енергетиката и технологиите е в България за откриването на тази инвестиция. Франц Йозеф Пширер отбеляза, че у нас работят 700 баварски фирми. От присъединяването на страната ни към ЕС стокообменът между България и Бавария е удвоен и вече е 1,2 милиарда евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!