Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хаканаи" - визуално пътешествие между въображение и реалност

Снимка: Славена Илиева

Довечера от 21.30 ч. в Археологическия музей във Варна ще бъде представен оригиналния танцов спектакъл "Хаканаи" на една от водещите в Европа компании в дигиталните и изпълнителски изкуства. На японски хаканаи назовава нетрайното и крехкото, временното и отминаващото, намигване във вечността. 

Хореографията се изпълнява в специален куб, който се превръща в среда за движещи се образи, създавани в реално време. Съчетанието между движение на човешкото тяло, музика и дигитални технологии отправя към поетично пътешествие между въображението и реалността. За зрителите остава възможност след представлението  да разгледат сценичната инсталация отвътре.

Компанията „Адриен М. & Клер Б.“ търси синтеза между дигиталните и живи изкуства, които поставят човешкото тяло в диалог с нови медии и технологии. Представянето на „Хаканаи“ се осъществява с подкрепата на Френския институт в България и програма „Театроскоп“. Представлението “Хаканаи” на Адриен Мондо и Клер Бaрден бе показано и в София.

Актрисата и продуцент на спектакъла Вержиния Баржоне и продуцентът Делфин Тейпаз разказват пред "Хоризонт", че проектът цели да предаде и да разкаже на света  колко сме уязвими и колко са преходни нещата.

Тази преходност се предава чрез триизмерни образи и движения. Няма нищо написано, залага се на импровизацията, а всяко едно представление е различно от другите - уникално и неповторимо. Така колкото и пъти да гледате този спектакъл всеки път откривате нови неща в него.

"За нас най-разтърсващите и докосващи моменти са свързани с близостта с публиката, която установяваме. Това се предава чрез танцуващия в 3D пространството, подобно на кутия. Благодарение на режисурата и сценографията на  Клер Барден и Адриен Мондо, ние сме в непрестанно усещане за другия. В това се състои особеността и красотата на този спектакъл."

Още за спектакъла чуйте в звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна