Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Енчев: Стратегическа грешка беше, че не поискахме да участваме в преговорите за името на Македония

Гръцката опозиция работи за българските исторически интереси, смята Енчев

Велизар Енчев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Не е ясно дали Гърция и Македония ще стигнат до споразумение за името на Македония. Това заяви в предаването „12+3“ Велизар Енчев – бивш посланик на България в Хърватия.  

„Вече 26 години продължава тази сага. Натискът върху гръцкия министър-председател Алексис Ципрас не е само от НАТО и ЕС, а и от гръцката опозиция, в лицето на лидера на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис, който направи серия от изявления, които мога да ги характеризирам като пробългарски. Той настоява да не се споменава изобщо в това споразумение и да бъдат елиминирани термини като „македонска националност“ и „македонски език“ – нещо, което нашите политици в сегашното правителство не смеят и да помислят да кажат“.

„В случая говорим за едно левичарство в СИРИЗА, което ще им „изяде главата“, заради което не съм толкова сигурен, че ще стигне до това споразумение. Ципрас трябва да е политически самоубиец, за да не се съобрази поне отчасти със забележките на Мицотакис“, коментира Енчев и припомни, че вчера в 24 града в Гърция имаше големи спонтанни протести.

Велизар Енчев определи като стратегическа грешка, че не сме поискали в самото начало да участваме като трета страна в преговорите за името на Македония. Ако се приеме името „Северна Македония“, това ще е насочено срещу България, категоричен е той и добавя:

„Както и ако се казва Охридска архиепископия – това ще е жесток удар по българските исторически национални интереси. Двоен удар – Северна Македония включва в състава си Вардарска и Пиринска Македония. Още по-предизвикателно и провокативно беше искането на Зоран Заев за Република Илиндеска Македония – това беше директен удар по сърцевината на българската национална идея“.

Велизар Енчев направи равносметка след подписването на договора за добросъседство между България и Македония. Според него България е понесла много удари в гърба. Един от тях е съставът на македонската част от смесената българско-македонска комисия. По думите му и тримата представители от Македония са открити антибългаристи в експертно-исторически план.

„Аз разчитам на състава на българската комисия, но се страхувам да не би тази българска комисия да последва примера на българското правителство, което капитулира пред НАТО. Заради НАТО-вското членство на Македония вдигнахме бялото знаме и предадохме на македонистите всичко, за разлика от гърците.

“Не се страхувам толкова от споразумението между Гърция и Македония, макар че ще е много неприятно, ако се приеме името Северна Македония, повече се страхувам от споразумението между Вселенската патриаршия и Македонската православна църква с посредничеството на премиера Заев. Това ще бъде кинжален удар в сърцето на българската история“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!