Джеймс Ливайн на 75

Джеймс Ливайн с Бостънския симфоничен оркестър по време на концерт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В предаването ще отбележим предстоящия 75-ти рожден ден на прочутия американски диригент и и пианист Джеймс Ливайн, роден на 23 юни 1943 г. в Синсинати, Охайо. Накратко някои факти от биографията му: Семейството е музикално-артистично – дядо му е кантор в синагогата, баща му Лорънс Ливайн е цигулар, а майка му Хелън е актриса. Така от самото начало Ливайн е закърмен с музика и театър и още на 10 години прави своя публичен дебют като пианист с Втория клавирен концерт на Менделсон със Симфоничния оркестър на Синсинати. На диригентското изкуство се посвещава след 1961 г., когато започва обучението си в „Джулиърд скуул“ – Ню Йорк. Там негов учител и наставник е френско-американският диригент и педагог Жан Морел. В сезона 1964-65 г. е ученик на Джордж Сел в Кливландския оркестър, след което става втори диригент на състава до 1970 година.

През същата година е поканен за гост-диригент на Филаделфийския оркестър и операта на Сан Франциско. В Метрополитън опера Джеймс Ливайн дирижира за пръв път през юни 1971 г. в „Тоска“ на Джакомо Пучини. Става диригент на този оперен театър през сезон 1973-74 г., а от 1976 до 2016 г. е негов музикален директор. Работил е по 85 различни опери в повече от 2500 представления в „Метрополитън“, под неговата палка са пяли тримата тенори – Лучано Павароти, Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Кири Те Канава, Ане Софи фон Отер, Татяна Троянос и още много звезди от оперния небосклон. През 2011 г. поради заболяване от Паркинсон той слиза от поста за две години. След като се завръща в Метрополитън, дирижира от инвалидна количка и заявява: „Изключително горд съм от всичко, което постигнахме заедно като колектив – от разширяването на репертоара с нови и рядко чувани творби до развитието на оркестъра и хора в едни от най-бляскавите в музикалния свят. Въпреки че ми е невъзможно да прекарвам толкова много време на подиума, колкото би ми се искало, съм доволен да встъпя в новата си роля и да поддържам дълбоката си връзка с „Мет“. По думите на генералния мениджър на нюйоркския оперен театър Питър Гелб, няма диригент в историята на операта, който да е постигнал толкова, колкото Джеймс Ливайн в епичната му кариера в „Метрополитън“. Успоредно с работата си там Джеймс Ливан е музикален директор на Мюнхенското филхармонично общество (1999-2004) и на Бостънския симфоничен оркестър (2004-2012), участва активно на фестивалите в Байройт и Залцбург, а репертоарът му е от Бах през Моцарт, Вагнер и Верди до Ксенакис. Като носител на 37 номинации и на 10 награди „Грами“ Ливайн е един от най-уважаваните диригенти на САЩ и е награждаван с безброй американски и европейски награди.
Под негово диригентство ще чуем пълен запис от 1990 г. на операта „Сватбата на Фигаро“ от Волфганг Амадеус Моцарт.

Изпълнителски състав:
• Томас Хемпсън – граф Алмавива
• Кири Те Канава – графиня Розина Алмавива, негова съпруга
• Доун Ъпшоу – Сузана, камериерка на графинята
• Феручо Фурлането – Фигаро, камериер на графа
• Ане Софи фон Отер – Керубино, паж при графа
• Татяна Троянос – Марцелина, икономка в двореца на графа
• Пол Плишка – Бартоло, доктор
• Антъни Лачура – Базилио, учител по музика
• Майкъл Форест – дон Курцио, съдия
• Ренато Капеки – Антонио, градинар
• Хайди Грант – Барбарина, дъщеря на Антонио

Хор и оркестър на Метрополитън опера – Ню Йорк
Диригент – Джеймс Ливайн

Съдържание на операта „Сватбата на Фигаро“

събота, 9 юни, от 20 часа

Още от категорията
Сцена от „Вълшебната флейта“, постановка на Националната опера в Амстердам.

Моцартовият шедьовър „Вълшебната флейта“ – две абсолютно различни версии в Амстердам и Брюксел

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от началото на новия сезон в Националната опера в Амстердам и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел. Двата екипа са избрали „лебедова песен“ – последната творба на Волфганг Амадеус Моцарт от жанра на операта. Красивата приказка „Вълшебната флейта“ в последните..

публикувано на 21.10.18 в 12:05
Волфганг Мутшпил

Волфганг Мутшпил е с китарата в Буенос Айрес, а Якоб Бро, Томас Морган и Джоей Барон - в Копенхаген

Слънчев джаз+ продължава излъчването на откъси от новите продукции на едни от лидерите на афро-кубинския и южно-средиземноморския джаз - Омар Соса (в дуо с Илян Канисарес), Лионел Луек и Дафер Юсеф. Цялостно слушане на албумите им в кураторските плейлисти в Бинар. Разходка из Буенос Айрес с Волфганг Мутшпил и Копенхаген с Якоб Бро и Джоей..

публикувано на 21.10.18 в 07:20
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25