Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на горнооряховския суджук продължава и днес

Снимка: Здравка Маслянкова

С богата фолклорна програма, димящи скари и много настроение започна празникът на горнооряховския суджук в парк „Градска градина“. И днес продължава 12-ото издание на празника на сурово-пушения деликатес, превърнал се в запазената кулинарна марка на Горна Оряховица. Преди няколко века, в желанието си да съхранят месото, горнооряховци измислят рецепта за консервация. За доброто изсушаване и високото качество на суджука са нужни благоприятен климат, специфични въздушни течения и бяла плесен, които са характерни за горнооряховския край. 

Горнооряховският суджук е първият български хранителен продукт, който през 2011 година беше вписан в Европейския регистър на защитените географски названия. Право да го произвеждат имат само три местни фирми. В досегашните издания на празника са изядени над 15 тона суджук.

Тази година празникът е под мотото „Горнооряховски суджук, който вкуси, той престава да се муси“. Над 5000 жители на Горна Оряховица и гости на града се стекоха в съботния ден в парк „Градска градина“, за да послушат фолклорна музика и да похапнат суджук. Горнооряховци си тачат деликатеса:

„Горнооряховци обичаме да си ядем суджука с приятели и с мерак. Суджукът се консумира само с биричка. Всеки казва, че си има тайна рецепта. Някои слагат мащерка, други слаган различни работи, всичко е въпрос на вкус и на подправки. Горнооряховският суджук трябва да отлежава на проветриво място. Суджук се пече на добре разгорена скара и с мерак и после се консумира в зависимост кой с каквото обича да разрежда – с бира или с бяло винце. Горнооряховският суджук е символ на града и той е предпочитан не случайно през десетилетия, векове. Има достатъчно хора, които го харесват и го тачат и продължават да развиват традициите му в производството и в консумацията му".

Легендите разказват, че рецептата за суджука е донесена в Горна Оряховица от епирците или днешните албанци, които са дошли като преселници през XIV-XV век. Има у други легенди, разказва директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов:

„Една от най-популярните легенди е свързана с Атанас Буров и чешките индустриалци, които идват тук да построят захарната фабрика, тогава най-голямата на Балканите. Чешките предприемачи са държали да бъде изградена на ново поле, където няма индустрия. Атанас Буров, нашият почетен гражданин, горнооряховец, им е обещал, че Горна Оряховица е подходяща за това. Когато идват в Горна Оряховица, за да видят, изведнъж виждат Горна Оряховица, обхваната от дим, пешаци, като някакъв Манчестър. И те му казват: Господин Буров, вие ни измамихте! Тук кипи индустрия в Горна Оряховица. Той спокойно погледнал часовника си и казал: Господа, просто моите съграждани закусват горнооряховски суджук на скара". 

Празникът на сурово-пушения деликатес, произведен само от говеждо месо, беше открит от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, която заяви:

„Първите писмени сведения за продукта са от далечната 1538 А през 1861 г. суджукът на горнооряховския производител и търговец е отличен с медал на международното изложение в град Торино, Италия. Регистрацията на горнооряховския суджук като защитено географско указание се основава на характеристиките на продукта, неразривно свързани с природно-климатичните условия в Горна Оряховица, специфичния метод на производство , предаван чрез знанията и уменията на местните майстори колбасари и на добрата репутация на продукта, поддържана на пазара в течение на много години".

Само три фирми от Горна Оряховица имат право да произвеждат суджука, носещ името на града. Деликатесът е добре познат и зад граница, обясни Иван Стефанов, управител на една от фирмите производителки:

„Нашите продукти се изследват в Германия в лаборатории и отговарят на всички показатели, които сме посочили в самата документация за изготвяне на горнооряховския суджук. Кои са продуктите, от които се прави този деликатес? Основно е говеждото месо 100 % и натурални подправки. В него няма никакви стабилизатори, няма Е-та, за които напоследък се твърде много се говори. Една основна подправка за зреенето на продукта е българската захар, която ползваме, и българската селитра. При изсушаването на продукта от 100 килограма месо получаваме 50 килограма готов продукт, където влагата е много малко, водното съдържание е много ниско. Къде ядат горнооряховски суджук?  Изнасяме за доста европейски страни. Много изнасяме за Германия, за Холандия, за Дания, Англия". 

Горнооряховският суджук означава вековна традиция в световен мащаб. През 2014 година в града си направиха и музей на суджука. Горна Оряховица вече гледа към 13-ото издание на празника. Кметът Добромир Добрев заяви:

„Тази година за първи път с партньорството на Министерството на земеделието и храните, с ДФ „Земеделие“ и Асоциацията на месопреработвателите , те са наши партньори, надяваме се с тяхно съдействие и популяризиране в цялата страна на различни конференции, защото се снима и филм, този празник да придобие по-голямо национално значение и този деликатес да стане нещо като национален празник. Това ни е амбицията".

Празникът на горнооряховския суджук в парк „Градска градина“ продължава и днес.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Здравка Маслянкова 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна